Cititul si copiii – de ce ar trebui sa le citesti copiilor tai
N-aș putea spune că mi-a plăcut întotdeauna să citesc. Dar mi-a plăcut mai mult decât altor copii, am citit mai mult decât alți adolescenți și m-a ajutat în viață acest lucru.
Crescută de mică de bunici, bunicul fiind profesor de română, rusă și franceză, am avut acces la cărți. Mai multe decât toți colegii de clasă la un loc probabil. Căci toată viața lui – cea petrecută majoritar în comunism – și-a cheltuit banii pe cărți. Foarte multe cărți.
Primele cărți de care îmi amintesc? 2 cărți scrise în franceză, una cu poeziile Elenei Farago și Hansel și Gretel. Cartea de franceză – manualul de clasa a II-a era preferatul meu. Colorat, cu o copertă bleumarin pe spate și o copertă cu diverși iepuri, furnici și alte necuvântătoare pe partea din față. Au trecut 27 de ani de atunci dar mi-o amintesc perfect. Acolo am descoperit-o pe Fifi-la fourmi (Fifi, furnica), Roro, Jojo, Daniel care se pare că spărsese geamul vecinilor.
Hansel și Gretel a fost prima carte interactivă descoperită. Era o plăcere. Cartonul din care era făcută cartea, îți permitea la anumite pagini ca tu să fii cel care împinge lopata cu vrăjitoarea în foc, ca tu să reușești să schimbi sau să muți decorul. Era o carte în română dar mare mi-a fost mirarea când, anul trecut, ajungând în Praga la un anticariat am găsit o carte identică scrisă în limba lor.
De citit, în schimb, am învățat să citesc de pe cartea de bucate. Ai mei au fost ferm convinși că o să devin șef bucătar. Cât era ziua de lungă stăteam în față cu diversele cărți de bucate și bâjbâiam ingrendientele pentru prăjituri, ori, pe baza pozelor cu prăjituri încercam să ghicesc ingrendientele.
Cât privește literatura a început să îmi placă să citesc în ultimul an de școală generală, atunci când profesoara de română mi-a plăcut atât de mult încât mi-am dorit să o impresionez citind chiar și cărți care erau obligatorii mai târziu. Ca Enigma Otiliei. Apoi cărțile din colecția de artă: Bucuria Vieții și Agonie și Extaz.
Și, cu toate că în clasele primare nu mi-a plăcut să citesc, întotdeauna mi-am dorit să fiu mamă de fetiță. O fetiță cu păr blond și breton, care să aibă o cameră roz (culmea, nu m-am dat niciodată în vânt după roz), care să poarte rochițe și căreia să îi citesc înainte de culcare. Să îi citesc din cărți colorate. Să descoperim aventurile unor animăluțe sau a unor copii ca și ea. Și chiar dacă eu nu am copil, Aida, cea mai bună prietenă a mea are. Fetița ei are acum 6 ani însă din perioada sarcinii obișnuiam să îi citesc. Aida, care este o persoană foarte serioasă și cu picioarele pe pământ îmi spunea la început că i se pare ciudat să îi citesc de parcă m-ar auzi copilul din interiorul ei însă mie îmi plăcea foarte mult.
Același lucru îi fac și acum, 6 ani mai târziu, când Ania nu numai că sunt sigură că mă aude 🙂 dar și înțelege poveștile. Ba chiar într-una dintre seri a vrut să îmi citească și ea mie. Iar eu…eh, eu a trebuit să mă prefac dormind lângă ea 🙂
In ultimii ani au apărut cărți pentru copii din ce în ce mai colorate, calitative și interactive. Cărți pentru care copiii vor (ei înșiși) să învețe a citi de la vârste fragede pentru a le descoperi.
Iar editura Elefantul Meu este cea la care în ultimul timp apelez atât pentru cărți pentru Ania cât și pentru copiii celorlalte prietene care au vârste mai mici (așa este când tu ai 32 de ani iar prietenele tale au deja copii 🙂 ) Cei de la Elefantul meu te ajută să personalizezi cărțile. Ce este o carte personalizată? O carte personalizată este o carte de copii special adaptată pentru cititor. Ea conține un text original în care numele cititorului este scris peste tot unde apare personajul principal. Cartea mai conține și numele unui anumit prieten al micului cititor, iar povestea începe într-o locație pe care el/ea o cunoaște foarte bine, de exemplu casa lui/ei. (Editura Elefantul Meu).
Pe site puteți găsi cărți pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani.
Dar care sunt beneficiile cititului? O să scriu, ca prim beneficiu pe acela pe care cititul mi l-a adus mie, unei persoane de 30 de ani. Cultura generală. Iar acest lucru mă ajută să port discuții cu cei din jur și mă ajută să mă descurc. De aproape 1 an mi-am schimbat jobul. Pentru că mare parte din timp am petrecut-o lucrând de acasă, noii manageri s-au gândit la tot felul de joculețe online printre care și unele de cultură generală. La câteva ediții am fost pe primul loc, la altele în top 3. Noii mei colegi nu știu multe lucruri despre mine dar faptul că știu că sunt colega nouă care câștigă concursurile alea mă face să mă simt importantă. Apoi cărțile citite mă ajută să pot să port conversații interesante cu persoane interesante. Să fac corelații, să dau exemple, să povestesc ce am aflat, să împărtășesc informații.
Dincolo de mine, cititul îi dezvoltă celui mic vocabularul. Acesta învață cuvinte noi, sensurile acestora, dar și pronunția lor corectă.
Cititul îmbunătățeste puterea de concentrare. Pe parcursul lecturării copilul stă atent și concentrat, urmărind cu interes derularea poveștii.
Cititul îl ajută să se descurce mai bine la școală. Cititul de timpuriu, îl va ajuta pe copil să învețe mai repede să scrie și să citească dar și să înțeleagă ce citește.
Cititul vă apropie. Includerea unei cărți lecturate în obiceiurile zilnice, oferă oportunitatea unui timp relaxant petrecut împreună, dar poate și să declanșeze amintirea vremurilor de odinioară, când voi inșivă erați copii și ascultați cu plăcere povești.
Studiile au concluzionat că, datorită cărților personalizate, copiii citesc mai mult, cu mai mare plăcere și mai mult interes, având o contribuție semnificativă în educație.
Articolul de astăzi a fost scris pentru competiția SuperBlog