Stadionul Iuliu Bodola – am ajuns si acolo
Pentru că tocmai a trecut mini concediul de 1 mai, vreau să vă povestesc despre un nou stadion vizitat. Este vorba despre Stadionul Iuliu Bodola din orașul Oradea. Și, poate nici prin gând nu-mi trecea să îl vizitez dacă înainte de aterizare nu aș fi văzut stadionul din avion.
Doar că la o căutare rapidă am observat că echipa joacă în Liga 4 și nu am acordat mare importanță. Abia sâmbătă dimineață, având în plan să merg la un magazin cu produse ungurești dar și la Palatul Baroc, am realizat că stadionul se află la 5 minute distanță de mers pe jos de zona în care eu mă aflam. Și-atunci, mi-am zis să văd cum arată stadionul și altfel decât din avion.
Așa am aflat că echipa joacă, de fapt în Liga 3. Dar, intră în incinta stadionului dacă ai cum! M-am învârtit pe 3 dintre laturile curții dar nicio poartă nu era deschisă. Așa ca mi-am continuat treaba prin oraș. Dar, am fost interesată să aflu mai multe informații. De exemplu cine-i Iuliu Bodola. Cum îmi place mie să spun, nu am avut plăcerea să-l cunosc. Și nici s-aud de numele lui. N-am copilărit împreună. Și normal ca n-am copilărit împreună. El a copilărit cu 70 de ani înainte de a copilări eu. 🙂
Stadionul Iuliu Bodola. Cine a fost Iuliu Bodola?
Iuliu Bodola a fost un fotbalist român, de etnie maghiară, născut la începutul secolului trecut (1912)
A jucat în 2 dintre echipele naționale ale Europei: în echipa națională de fotbal a României. La campionatele mondiale din 1934 din Italia și 1938 din Franța. Dar, a jucat și în echipa de fotbal a Ungariei. In perioade diferite, bineînțeles.
Golurile. Iuliu Bodola a jucat ca și atacant.
50 de ani. Aceasta este perioada în care Iuliu Bodola a fost golgheterul absolut al echipei naționale de fotbal a României.
30 de goluri. Iuliu Bodola a marcat 30 de goluri pentru România iar ulterior a fost depășit de 2 alți jucători: Gheorghe Hagi și Adrian Mutu, fiecare cu câte 35 de goluri.
75 de ani. Retras din fotbal în urmă cu 75 de ani, Iuliu Bodola se află încă pe locul trei în ierarhia all-time a marcatorilor echipei naționale de fotbal a României, după cei doi amintiți mai sus.
48 de jocuri. Atâtea a jucat Iuliu Bodola pentru echipa națională a României (în care a marcat cele 30 de goluri), în perioada 1931-1939.
(Sursă: Prosport Articol Iuliu Bodola, cel mai mare fotbalist din istoria CFR-ului)
Câteva informații despre stadionul din Oradea
Chiar dacă un nou stadion urmează să fie construit în Municipiul Oradea, eu mă bucur de faptul că, pe 1 mai, mi-am zis să mai fac o vizită la stadion. De această dată eram la o distanță considerabilă de el dar, dacă tot îmi place să merg pe jos de ce să nu reîncerc?
Și bine am făcut! Căci acum poarta era deschisă și am reușit să fac și poze.
1924. Este anul în care stadionul a fost construit. Așadar puțin îl desparte de centenar. M-aș bucura ca, anul viitor, când va împlini 100 de ani, aici să joace echipa FC Bihor Oradea în Liga 2.
Schimbarea numelui. După zeci de ani în care numele a fost Stadionul Municipal Oradea, în 2008 s-a luat hotărârea ca numele să fie schimbat în Stadionul Iuliu Bodola.
Sezonul 1948-1949 a fost cel în care echipa de frunte a județului Bihor, numită la acea vreme ICO, câștiga unicul titlu de Campioană a României.
22500 locuri a fost capacitatea stadionului înainte de montarea scaunelor. După montarea acestora, numărul de locuri numără în jur de 18.000 de locuri.
In acest moment, în tribuna 2 este restricționat accesul suporterilor, însă capacitatea rămâne de peste 11.000 de locuri împărțite după cum urmează: 80 la tribuna oficială, 756 la tribuna zero, 3.027 la tribuna I, 2.904 la peluza I, 2.900 la peluza II și 1.400 în cele două colțuri.
30.000 de spectatori. Cel mai mare număr de spectatori prezenți la unul dintre meciuri. A fost vorba despre meciul dintre România și Israel din anul 1984.
Stadionul este de tip britanic. Asta înseamnă că nu are pistă de atletism iar tribunele ajung foarte aproape de gazon.
Echipa din Oradea – FC Bihor Oradea
Liga 3. In prezent, echipa din Oradea, FC Bihor Oradea se află în liga3, pe primul loc în play-off. Aceasta urmează să joace meciul de baraj pentru a promova în a doua ligă.
18 sezoane a jucat echipa în prima divizie a fotbalului. Cea mai buna performanță fiind locul 7.
Divizia B. La sfârșitul sezonului 2003-2004 echipa a retrogradat în divizia B. Până la desființarea echipei în 2016, s-a continuat în Liga a 2a, echipa nereușind să mai promoveze.
2016 este anul în care echipa a dispărut.
2022. La sfârșitul sezonului 2021-2022 primăria Oradea a reînființat clubul din oraș, înscriindu-l în Liga a3a.
1902. Emblema echipei conține, pe lângă numele echipei și o minge de fotbal, înscripția anului 1902. Acesta este anul în care, la Oradea, s-a organizat primul meci public de fotbal.