Superblog

10 trucuri pentru ca hainele si incaltamintea sa arate la fel de bine si dupa mai mult timp

De
pe
26.10.2020

In articolul de astăzi m-am decis să împărtășesc cu voi câteva dintre sfaturile privind întreținerea și curățarea hainelor, informații prețioase pe care le-am primit și eu de la femeile din familia mea sau de la prietene (care la rându-le le-au aflat de la rude sau reviste). Așadar ce este de făcut pentru a avea haine care arată mai bine chiar și după mai mult timp?

Cele mai bune sfaturi le-am primit de la bunica mea. Deși am 32 de ani iar o persoană de 75 ar putea să îmi fie și mamă ce să zic? Este, de fapt, o bunică…tânără. Este o persoană cool, modernă iar bucuria mea este reprezentată de faptul că și în tinerețe era la fel. Și așa cum își îngrijește hainele atunci, așa le îngrijea și atunci. Acesta este și motivul pentru care eu acum, în 2020 port rochii ce deja au împlinit jumătate de secol și de fiecare dată când le port primesc aprecieri.

Nu știu dacă era complicat să porți, în anii 60-70 rochii scurte, dar cu siguranță în mediul rural al celor ani, nu era cea mai bună alegere aceea de a avea rochie scurtă de mireasă. Pentru ea însă nu a contat. Și am admirat-o întotdeauna pentru alegerile și deciziile ei. Dar să revenim la îngrijirea hainelor.

Primele 2 sfaturi, care înseamnă mai mult decât îngrijire, au fost întotdeauna aceleași.

Cumpără-ți haine noi săptămânal dacă asta este pasiunea ta și lucrurile pe care vrei să dai bani. Dar nu alege niciodată haine ieftine din materiale îndoielnice. Calitatea primează înaintea cantității. Nu am fost total de acord. Apoi am realizat că lenjeria și șosetele ieftine de la magazinul din colț mă costă mai mult decât produsele calitative. Șosetele le porți de 3 ori iar a patra fie se rup la călcâi fie la vârf, iar în cazul lenjeriei, după câteva purtări fie se rupe elasticul, fie se scămoșează, fie, fie, fie.

Poartă scurt. Nu știu dacă multe bunici dau astfel de sfaturi nepoatelor lor. Dar atâta timp cât ai picioare frumoase ea nu vede rostul rochiilor lungi nici măcar la evenimente simandicoase.

Cât privește modul în care ne întreținem hainele sfaturile ar fi următoarele:

Incearcă îndepărtarea petelor persistente cu uscătorul de păr. Dacă nu reușești să scapi de petele persistente cum sunt cele de vin, iarbă sau suc, încălzește zona cu un uscător de păr, apoi adaugă pe pată detergent (de preferință lichid) iar ulterior adaugă-le în mașina de spălat. Incălzirea hainelor în prealabil ajută detergentul să pătrundă mai bine și să îndepărteze petele.

Sursa foto: SuperBlog

Nu folosi balsam atunci când speli rufe albe. Deși mama este alergică atunci când vine vorba de mirosuri și nu folosește pentru lucrurile ei balsam de rufe, i-am spus că eu apreciez atât parfumul cât și felul în care balsamul îmi lasă hainele. Totuși pentru rufele albe de stradă 🙂 nu folosește nici în cazul lucrurilor mele balsam. Motivul? Balsamul împiedică procesul de albire completă a hainelor. 

Ți-a picat sos pe haine ori ulei de la o conservă? Pune pe pată mălai sau sare. Acestea vor absorbi uleiul. Mai departe folosește bicarbonat de sodiu și detergent de vase, lăsându-le în apă călduță pentru câteva ore.

Pentru întreținerea rufelor închise la culoare se recomandă adăugarea în apa de limpezire a unei ceșcuțe de ceai sau cafea.

Nu este bine să expui rufele colorate la soare nici măcar atunci când le scoți la uscat. Soarele deteriorează țesăturile și le decolorează.

Mirosul specific al hainelor vechi se poate îndepărta cu vodca. Preparatul se face dintr-o treime de vodcă 2/3 apă și se stropesc hainele cu această soluție. Vodca elimina bacteriile cauzatoare de mirosuri neplacute, în schimb, nu lasă nicio urmă de miros de alcool.

In ceea ce privește depozitarea și așezarea în șifonier, procedez în felul următor. Pentru paltoanele de damă aleg să le fac loc pe umerașe. Tot pe umerașe țin și piesele ușoare din bumbac și alte materiale prețioase, pantalonii și jeanșii. Puloverele au locul lor împăturite, așezate în sertare speciale pentru ele. De obicei adaug și un săculeț pungă cu lavandă pentru un parfum plăcut și pentru a ține moliile la distanță.

Aleg ca pentru anumite tipuri de obiecte vestimentare să apelez la curățătorie și niciodată să nu încerc să le curăț singură: este vorba despre paltoane, costume și rochii cu paiete.

Indiferent cât de mult a ușurat mașina de spălat automată viața femeii moderne, pentru țesături prețioase cum sunt mătasea și dantela, alege întotdeauna să le speli de mână cu apă călduță și săpun lichid sau șampon.

Incălțăminte damă, caut strălucire. S-a terminat crema de ghete iar tu ai uitat să cumperi un nou tub? După ce curețe cu o perie ghetele, uleiul de măsline te poate ajuta să le dai strălucirea. Toarnă puțin ulei de măsline pe un servețel sau o dischetă demachiantă și treci peste încălțăminte cu el.

Sursa foto SuperBlog

Pentru a îndepărta mirosul neplăcut din interiorul pantofilor sport poți folosi bicarbonat pe care îl adaugi în încălțăminte și îl lași până a doua zi – sfat primit tot de la bunica mea. Sau…poți încerca același lucru folosind nisip pentru pisici – sfat dat de o prietenă, posesoare de patrupedă. (Și noi avem pisică însă locuim la curte 🙂 așadar n-a fost testat de mine 🙂 )

Proba de astăzi a fost scrisă pentru competiția SuperBlog și sper să aflu și modul în care voi vă îngrijiți produsele.

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania