Viziteaza Oradea – cateva informatii utile
Cum m-am hotărât
După ce în urmă cu câțiva ani a avut loc o campanie de promovare a orașului Oradea, am zis că aș vizita și eu. Dar de fiecare dată amânam. C., profesoara mea de la un curs de turism mi-a spus că dacă ar pleca din București în alt oraș din România ar alege Oradea (și ea este Săgetător, am încredere în gusturile persoanelor născute în aceeași perioadă ca și mine 🙂 )
Anul trecut, colega mea de birou îmi spune că are de rezolvat ceva la Oradea. Buuun. Să vedem. 30 de ore de mers cu trenul (dus-întors) și 260 RON transportul. Și-am zis să mai aștept. Până vara aceasta când…
La o plimbare prin parc, persoana de lângă mine întreabă Și care sunt următoarele destinații în care vei călători? La Eforie weekendul viitor pentru că merg cu sora mea și la … Oradea. Și la Oradea? Nu știam exact de unde venea Oradea în mintea mea. Da, mă uitasem cu ceva timp în urmă la bilete de avion, orare de tren dar asta făcusem și acum 1 an. Persoana de lângă mine îmi spune că Oradea e superbă, că-i orașul preferat de ea. Imi spune cum a descoperit Oradea etc etc.
Și, în Oradea când ai vrea să mergi? întreabă.
Priiiiin…septembrie?
La acea vreme TAROM era singura companie ce zbura pe Aeroportul din Oradea. Asta însemna că prețul era același (100 EURO) indiferent dacă achiziționai biletul cu 2 luni sau cu 2 zile înainte de plecare. Un preț nici mare, nici mic aș spune gândindu-te că ajungi de 20 de ori mai repede decât cu trenul.
Cu ce am ajuns la Oradea
Până să mă hotărăsc eu să cumpăr biletul a venit BlueAir. 95 RON biletul dus-întors – 45 de minute zborul. Am cumpărat biletul din prima zi pentru mijlocul lui septembrie. Să nu fie nici prea cald, nici prea frig/ploaie. O să spun că a fost cam prea cald dar a fost bine 🙂
Orarul de zbor. Transferul oraș-aeroport
Orarul de zbor este foarte potrivit. Avionul decolează din București la ora 10.45 iar de pe aeroportul din Oradea la 12.25.
Neavând permis de conducere și călătorind singură, pentru a ajunge la Aeroportul Otopeni aleg întotdeauna autobuzul 783/784/780 prețul unei călătorii fiind de 4 RON.
Odată ajunsă în Oradea, la ieșirea din aeroport era un autobuz local, linia 28, care face legătura cu orașul. Biletul se achiziționează din mașină folosind cardul bancar sau prin sms. Prețul acestuia este 3/3.5 RON. In cazul în care nu găsiți autobuz în stație prețul unui taxi nu ar trebui să fie ridicat. Până în centrul orașului sub mai puțin de 4 km.
Cazarea
Recomand să vă cazați la maxim 1 km de centru. Eu am ales, la recomandarea lui VeveTravels să mă cazez la Casa Alis, situată la o distanță de câteva sute de metri de centrul orașului. M-am simțit foarte bine dar mai multe detalii o să vă ofer într-un articol viitor.
Facilitățile
In trecut a existat Oradea City Card, un card cu gratuități și reduceri. Prețul de 20 RON/persoană îți oferea acces gratuit pe mijlocul de transport timp de 48 ore în Oradea, Băile Felix și 1 Mai, reduceri de 50% la muzee si diverse magazine precum și o hartă a orașului Oradea.
Așadar prima mea oprire odată ce am coborât din autobuz a fost în zona centrală, în apropierea teatrului și a hotelului Astoria pentru a achiziționa acest card. Acolo am aflat faptul că momentan acel card nu se mai comercializează și mi s-a oferit în mod gratuit harta orașului precum și o broșură cu recomandări ale locurilor pe care le pot vizita. De asemenea, în această perioadă (până pe 30 septembrie) există o campanie cu gratuități pentru turiști. Dacă ai cazare de minim 2 nopți la unitățile de cazare ce au aderat la respectiva campanie, ai parte de intrare gratuită la anumite muzee precum și de transport public gratuit timp de 48 de ore.
O campanie foarte potrivită în orice oraș după părerea mea. Și chiar dacă zilnic am parcurs pe jos în jur de 20 km (peste 30.000 de pași) mi-a fost util inclusiv gratuitatea pentru transport. In ceea ce privește muzeele, preferatele mele au fost Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Evreilor din Oradea.
Informații diverse
Transport. In majoritatea stațiilor există orar al curselor iar mijlocul de transport ajunge exact la ora menționată.
Transport. Autobuzele circulă foarte rar cel puțin în weekend. Pe toate liniile folosite de mine am văzut că erau 2 autobuze/oră. Așadar, cum spuneam anterior am mers foarte mult pe jos.
Mâncarea. Sunt foarte multe terase, puburi și restaurante cu note foarte mari pe tripadvisor. Eu am mers la Rosecas, Mediterana și Dock, ultimele 2 situate pe malul Crișului.
Mâncarea. La Rosecas am servit o porție de papanași. Au fost foarte buni chiar daca au fost fierți și nu prăjiți 🙂 (îi prefer pe cei prăjiți) iar smântana și sosul/dulceața de afine un deliciu. De asemenea am băut cel mai bun fresh de portocale. Poate să pară puțin ciudat, orice fresh se obține din sucul de portocale însă cel de la Rosecas mi-a plăcut cel mai mult 🙂
Mâncarea. La Mediterana am servit pizza care a venit alături de 3 sosuri aranjate pe o farfurie separată în niște vase foarte drăguțe. (Era sos dulce, iute și ceva cu ulei de masline și busuioc sau nu știu exact din care. Eu l-am consumat pe cel dulce).
Mâncarea. Prețurile în Oradea sunt cele pe care le-am întâlnit în general în orice oraș. Insă țin să specific faptul că la Rosecas porțiile sunt foarte mari. Dacă în Eforie abia am mâncat o porție de 300 sau 350 gr de paste, aici am văzut că porția este de 500 gr.
Panorama. Pentru o panoramă a orașului recomand Dealul Ciupercă. Se află pe strada Graurilor iar din centru se ajunge în 25-30 de minute. Nu există mijloc de transport în comun care vă poate duce acolo drumul fiind îngust și în pantă. De asemenea pe această stradă sunt niște case foarte frumoase iar în zona de unde se poate admira orașul există și restaurant.
Panorama. Un alt punct de panoramă este Turnul Primăriei. In această perioadă sunt lucrări astfel că nu se poate urca în el.
Suveniruri. Mi-a fost destul de greu să găsesc suveniruri pe gustul meu. Singurii magneți care mi-au plăcut au fost cumpărați de la Desidea, un magazin de la parterul Lotus Mall. Prețurile 4, 8 sau 11 RON/bucata.
Suveniruri. Deși nu sunt produse made in Oradea sau măcar România, eu am cumpărat produse de la magazinul cu produse ungurești Best C+C. Mă declar mulțumită de ceea ce am cumpărat. Deși un magazin mediu ca întindere lume era foarte multă. Eu am cumpărat câteva cutii de ceai, 2 pungi de dropsuri, 4 plicuri de condimente. Magazinul se află pe strada Matei Corvin și puteți ajunge cu autobuzele 11/22 de la gară.