Ce mi-a placut la Roma
Am fost de două ori la Roma. In ambii ani la mijlocul verii și de fiecare dată pot spune că temperaturile au fost suportabile pentru mine. Când m-am întors după prima vizită concluzia a fost următoarea. Asta a fost Roma? Nu am descoperit acolo un lucru care să mă impresioneze. Este un oraș mare, un oraș care a fost capitală de imperiu, un oraș istoric cu anumite obiective turistice extrem de cunoscute. Dar nu a fost acel CEVA după părerea mea.
Atunci am luat decizia să nu mai revin la Roma. Imi plac Florența și Veneția, îmi place nordul Italiei (Lombardia) unde locuiește o parte din familia mea. Dacă voiam să revin în Italia aveam alte locuri trecute pe lista de vizitat sau revizitat. Și totuși am ajuns și a doua oară. Tot discutam online cu un prieten din orașul meu natal (mutat de 20 de ani la Roma) și aflu că ar putea petrece câteva ore cu mine în oraș dacă mai dau o șansă descoperirii Romei. Am dat.
Așa se face că în iulie 2019 zburam din nou către Roma cu WizzAir. Am aterizat pe aeroportul Ciampino, aeroportul secundar al orașului. Un aeroport foarte mic unde oricât de temător ești să călătorești singur și oricât de rău stai cu orientarea, nu ai nicio șansă să te pierzi. Zborul a fost cel care este și în prezent 7.15 cu sosire la Roma la 8.20 ora locală. Pentru o persoană matinală ca mine este zborul ideal.
Pot spune că de această dată m-am simțit mult mai bine la Roma. Am mai avut mai mult timp la dispoziție, am vizitat mai multe locuri, am avut propriul meu program.
Ce mi-a placut la Roma…Inghețata
In ultima zi petrecută la Roma din cele 4 am realizat că eu nu am mâncat înghețată. Ce-i drept în zilele anterioare căutasem informații pe net cum aș putea merge pentru a testa una excelentă, dar pe drum fie mă răzgândeam și apucam spre altă direcție, ba erau foarte mulți alți turiști la rând și tot amânam. Așa se face că în ultima zi am mâncat 6 porții de înghețată. Preferata mea (3 porții) a fost cea de la L Arena del Gelato.
L Arena del Gelato se află în apropiere de Vatican și Castelul Sant Angelo și se află pe TripAdvisor în Top 10 locuri din Roma în care poți cumpăra desert (Top 10 din peste 1000 de locații nu-i de ici, de colo).
Gelateria este una micuță iar tariful pentru o porție a fost de 2 euro.

Pastele
Pe de o parte sunt foarte pretențioasă când vine vorba de mâncare, pe de altă parte atunci când călătoresc mănânc foarte puțin și prefer mâncarea de la fast foodurile care sunt și în România. In felul acesta sunt sigură că mănânc produse care îmi plac.
Cât privește pizza și pastele niciuna dintre ele nu se află printre felurile mele preferate de mâncare.
Totuși am decis să iau prânzul, într-una din zile la o terasă din Trastevere. Trastevedere înseamna peste Tibru (sau dincolo de râul Tibru) și este cel mai boem cartier din Roma. Pe site-ul lui Mihai Jurcă găsisem la acea vreme o recomandare de terasă – Nannarella. Și am comandat … tot paste carbonara. Am zis să merg pe aceeași recomandare până la capăt 🙂 In primul rând am apreciat apa rece 🙂 Eram trezită de la ora 5 dimineața, vizitasem deja Vaticanul și parcursesem în jur de 10 km iar afară temperaturile erau deja destul de crescute.
Locația are un aer vintage, meniul are un aspect vintage iar proprietarii locației erau prezenți având grijă ca totul să funcționeze perfect. Pastele au fost delicioase, fiind aduse, la fel ca și în imaginile lui Mihai într-o tigaie. Atât gustul cât și aspectul au fost diferite față de cele pe care le mai comandam uneori la birou, în București 🙂 Prețul pentru ele a fost 9 euro, un preț accesibil pentru Italia, pentru localul ales și pentru un cartier atât de cunoscut și vizitat de turiști.
Ce mi-a placut la Roma…apa
Un oraș atât de mare, cu atât de mulți turiști, m-am așteptat să fie mai murdar. Peturi, gunoaie, apă murdară. Nu, nimic din toate acestea. Prima după-amiază mi-am petrecut-o la o plimbare în zona de promenadă de pe malul Tibrului. A fost foarte romantic deși în același timp și aglomerat. Sunt atât terase cât și diferite magazine sezoniere iar vinerea după-amiază chiar mă așteptam să găsesc multă lume. Pot să spun că m-am visat pentru câteva zeci de secunde locuitoare a orașului, cu dimineți de weekend ieșind la jogging în acea zona și seri petrecute cu prietenii la terase.
Fontana di Trevi, în ciuda aglomerației (urăsc aglomerația) este un alt loc din Roma care mi-a plăcut. Deși unii știu legenda conform căreia Fontana di Trevi îndeplinește dorințe iar alții pe aceea că odată ce arunci o monedă în apa ei vei reveni cu siguranță acolo, în cazul meu acel 1 euro aruncat, pentru prima oară în 2013, a funcționat pe ambele planuri. Am și revenit la Roma și mi-a și îndeplinit dorința de la acel moment.
Toate celelalte fântâni. Fântânile Romei sunt adevărate bijuterii. Sunt foarte multe, au decorații foarte frumoase și fiecare are o poveste.


Sfinții Petru și Pavel
Catolicii, față de ortodocși, au alte sărbători și zile sfinte. Insă o parte dintre ele sunt comune și se sărbătoresc în aceeași zi. Un astfel de exemplu este sfârșitul lunii iunie când, pe data de 29 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Până la 20 de ani nu am știut că, la mormântul sfântului Petru se află în catedrala de la Vatican. Iar până la 30 nu am știut că și mormântul sfantului Pavel se află la aproximativ 10 km depărtare. Ce-i drept, nimeni nu a știut până în urmă cu 15 ani.
Ce mi-a placut la Roma…Bazilica Sfântul Petru
Deși aceasta se află la Vatican, majoritatea turiștilor sosiți la Roma ajung să vadă și această bazilica. Atunci când sunt întrebată de câte ore este nevoie pentru a sta la rând să o poți vizita obișnuiesc să spun ca depinde de ora la care alegi să mergi. Eu am dorit să urc până în Cupola deoarece văzusem multe poze cu imaginea Vaticanului si a Romei. Am ajuns la prima oră, cu 10 minute înainte de deschidere și am stat la rând câteva minute. Cele până s-a deschis. Pentru a urca în Cupolă tariful este de 7-8 euro și pentru 2 euro în plus poți alege să urci cu liftul o parte din drum. Eu am ales treptele (în total 537 pe care nu, nu le-am numărat dar am încredere în cei care au făcut acest lucru). Sunt multe iar spațiul este foarte îngust dar nu mi-a părut rău pentru alegerea facuta. Priveliștea este însă senzațională.
Când am coborât în catedrală era destul de aglomerat (era duminică dimineață) însă probabil fiind destul de devreme, nu atât de aglomerat pe cât mă așteptam. Afară, rândul persoanelor ce doreau să viziteze cuprindea sute, poate chiar o mie de persoane.

Bazilica Sf Pavel din afara zidurilor
In momentul în care am ajuns la Roma nu auzisem de acest obiectiv. La recomandarea ghidului meu însă, am decis ca în ultima zi să merg să văd cum este.
Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic este necesar să luați metroul până la statia de metrou Basilica S. Paolo și, pentru mine, este cea mai frumoasa biserică vizitată vreodată.
Basilica di San Paolo fuori le mura (denumirea italienesca) este una dintre cele patru bazilici patriarhale ale Romei alături de Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Petru.
Bazilica a fost construită din ordinul împăratului Constantin în anii 300 pe locul mormântului Sfântului Pavel.
La data de 6 decembrie 2006 s-a anuntat ca arheologii au descoperit, sub altar, un sarcofag ce se crede a pastra moastele apostolului Pavel. O conferinta de presa tinuta la 11 decembrie 2006 a oferit mai multe detalii in privinta lucrarilor de excavatie, care au durat din anul 2002 pana in 22 septembrie 2006, si care au inceput imediat ce pelerinajele la basilica din anul jubiliar 2000 si-au marturisit tristetea de a nu putea vedea si inchina la mormantul sfantului Pavel. Sarcofagul nu a fost mutat din locul sau, ceea ce se poate vedea din el fiind doar o laterala.
In afara sarcofagului, în biserică se află și un lanț format din 9 zale – reprezentând o parte din lanțul folosit pentru a fi legat sfântul Pavel.



Știați că…
Odată ajunsă la Roma am mai aflat câteva lucruri noi
Primăria Romei s-a aflat întotdeauna în același loc
Singura copie a Columnei lui Traian recunoscută de Roma este cea de la Muzeul de Istorie din București
Roma a încercat în mai multe rânduri să își extindă transportul prin subteran însă în urma săpăturilor a fost descoperite construcții antice astfel că lucrările au fost oprite.
La Roma nicio clădire nu are voie să depășească înălțimea Basilicii Sf. Petru din Vatican

