In urmă cu 2 ani, cu ocazia concediului petrecut în Sicilia, am avut ocazia de a descoperi și orașul Caltagirone. L-am numit atunci „Orașul Suvenirurilor” și încă îmi păstrez această părere. Nu de puține ori, atunci când mi-am dorit să ofer un cadou deosebit celor din jur, gândul mi-a zburat la Caltagirone și la produsele care se găsesc în acest oraș sicilian.
Caltagirone a venit ca recomandare a prietenilor care m-au găzduit în Sicilia și tare mă bucur că mi-a atins, chiar depășit așteptările.
In Sicilia, mai exact pe aeroportul din Catania, am ajuns la acel moment cu o cursă Blue Air. In Catania este un aeroport micuț iar peisajul din fața lui aduce ceva nou. Ocazia de a vedea un vulcan încă activ. A fost primul vulcan pe care am avut ocazia să îl văd și m-am bucurat tare mult de imaginea care mi se înfățișa la orizont.
Recomandarea unei vizite în Caltagirone a venit din partea prietenilor mei. In timpul zilei fiind la job, au decis ca într-una dintre seri să mergem în Caltagirone, un oraș de care eu nu mai auzisem.
Cum ajungi în Caltagirone?
Dacă nu doriți să închiriați o mașina, transportul in Sicilia este foarte bine pus la punct. Din Catania poți ajungi în Caltagirone, cu cei de la Etna Trasporti. Drumul este parcurs în aproximativ 60 de minute iar mai multe detalii despre program și tarife găsiți pe site-ul lor – EtnaTrasporti.
Pentru mine chiar si drumul pana in oras a fost ceva diferit de ceea ce am vizitat pana atunci. Sicilia, avand un climat semi-arid, vara exista foarte multa vegetie uscata. Nu vei întâlni pe drum alte localități. Doar un drum de calitate superioară ce ușor ușor urcă spre destinația noastră.
Once upon a time…in Caltagirone
Ca și restul Siciliei, regiunea în care este situat Caltagirone, a fost locuită în urma cu mii de ani. Arheologii au descoperit urme ale existenței oamenilor încă din mileniul II i.Hr. Orașul a fost locuit, de-a lungul timpului de populația preromana a sicelilor, de greci, romani și arabi.
Arabii, cei care au stăpânit regiunea timp de 2 secole, au adus aici tehnica prelucrării ceramicii. Tot ei au construit un castel și au dat denumirea de Qal’at-al-Jarar (transformat ulterior în Caltagirone). Termenul arab se traduce prin castelul vaselor de ceramică.
In 1030 castelul a fost atacat de trupele liguriene care au lăsat urme ale limbii ligurice în dialectul actual. Sute de ani mai târziu Caltagirone își continuă tradiția de Oraș al Ceramicii, produsele realizate manual fiind la mare căutare.
In perioada secolelor XV-XVII au fost construite biserici, mănăstiri, colegii și spital.
In 1693 orașul a fost distrus aproape în întregime de cutremur. La începutul anilor 1700 a fost reconstruit în stil baroc iar din anul 2002, orașul Caltagirone este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ce poti face in Caltagirone
Scara Santa Maria del Monte
De departe, cel mai important obiectiv este reprezentat de cele 142 de trepte ale scării Santa Maria del Monte.
In secolul XV, odată cu extinderea orașului, comunicarea dintre noua zonă, cea din partea de jos și vechiul oraș (situat la o altitudine mai mare) a fost îngreunată. Pentru a facilita accesul în orașul vechi, autoritățile au dispus construirea, în anul 1606, a unei scări de-a lungul versantului sudic al dealului. Pentru aceasta lucrare au fost necesari 10 ani fiind vorba de construirea a 150 de trepte (in prezent sunt 142).
Treptele sunt împodobite cu modele diferite din ceramică, la capătul acestor aflându-se Biserica Santa Maria del Monte. De o parte și alta a scărilor se află diferite terase, pensiuni precum și ateliere de ceramică.
În ultimele două săptămâni ale lunii mai, în oraș are loc festivalul „Infiorita” iar la sfârșitul lunii iulie (24 și 25), în cinstea hramului orașului, San Giacomo, treptele suferă o altă transformare, „Illuminata”. Mii de lumânări sclipesc, creând o priveliște cu adevărat uluitoare. Tematica se schimbă anual.
Cumpărăturile
Dacă aș alege un singur loc dintre cele vizitate de-a lungul anilor în care să fi găsit cele mai frumoase suveniruri, acela este Caltagirone. Găsiți produse deosebite, lucrate și pictate manual însă și prețurile sunt pe măsură. Reprezintă însă niște cadouri sau amintiri deosebite fie că alegeți să le cumpărați pentru voi, fie pentru persoanele dragi.
Pinul Sicilian
Unul dintre cele mai potrivite suveniruri pe care le poți aduce celor dragi sunt pinii sicilieni. De diferite dimensiuni – de la mărimea unui magnet până la înălțimi de până la 1 m, de la culoarea verde până la mov, roșu, alb, galben etc, pinii sunt printre cele mai căutate suveniruri.
Pprețurile lor variază. Pentru pinii mici-tip magnet prețurile pleacă de la 1.5 euro (în magazinele chinezești), sau de la 6 euro în magazinele în care sunt produși manual. Prețul celor mai scumpe astfel de simboluri poate ajunge și chiar depăși sute de euro. Totuși, culoarea „originală” rămâne verdele. Sicilienii l-au dăruit, la început, ca și dar de nuntă (acesta aduce în casă sănătate, prosperitate, fecunditate).
Simbolul conului de pin nu este legat doar de tradiția siciliana ci are rădăcini străvechi, acesta regăsindu-se în civilizațiile babiloniană, egipteană și greacă. Pinul fiind un copac veșnic verde, conul întruchipează viața, eternitatea, regenerarea continuă și este asociat cu ideea de divin si nemurire.
Astăzi, conul de pin se oferă și atunci când se naște un nou membru al familiei, dar și la aniversări diverse – achiziția unei noi locuințe, serbarea zilei de naștere sau alte evenimente importante.
Legenda maurului
In Caltagirone, precum și în restul Siciliei veți găsi și multe produse (de obicei vaze) dedicate legendei maurului. De obicei sunt vaze-pereche, reprezentând un bărbat cu turban (simbolul estului) și o femeie cu coroană.
Legenda spune că pe vremea dominației maure din Sicilia, în cartierul arab Kalsa din Palermo, trăia o fată frumoasă careia îi plăcea să aibă grija de plantele din balcon. Intr-o zi a fost remarcată de un maur care s-a îndrăgostit de ea. La ceva timp după ce aceștia au format o relație, fata a aflat că iubitul ei se va întoarce înapoi în Est, acolo unde îl așteaptă soția și copiii.
Simțindu-se umilită și trădată, într-o noapte, în timp ce maurul dormea, fata l-a ucis. Fata i-a tăiat capul și l-a folosit pe post de vază în care a plantat un fir de busuioc. Fata a udat planta cu lacrimile ei iar odată cu trecerea timpului acesta a crescut atât de frumos încât atrăgea atenția tuturor vecinilor. Vecinii au comandat la rândul lor, vaze de ceramică asemănătoare capului de maur, tradiția continuând și astăzi.
O a doua variantă a legendei este cea dintre o nobilă siciliană și un tânăr arab. Atunci când familia fetei a aflat despre relația lor de dragoste, i-a decapitat. Capetele lor au fost transformate în vaze și atârnate pe balcon. De aici și vazele-pereche.
Un moment de relaxare la o terasă
După ce am făcut cumpărături, poze și m-am plimbat prin oraș, am mers să bem un suc și să luăm o gustare. In Caltagirone am băut cel mai bun suc pe bază de pepene roșu. Am completat cu alune, chipsuri, bruschete. Terasa se afla la baza scării Santa Maria del Monte iar atmosfera a fost foarte plăcută.
Noi am mai intrat să vizităm una dintre biserici iar apoi ne-am îndreptat spre casă. A doua zi urma o nouă zi de plajă pentru mine și de muncă pentru prietenii care m-au găzduit. Imi doresc însă ca într-o zi să revin și să petrec o zi întreagă în Caltagirone.
Lumea este imensă iar eu mă bucur foarte mult atunci când descopăr locuri despre care nu am auzit.