Travel

Caciulata – statiunea balneara de pe Valea Oltului

De
pe
12.02.2021

Atunci cand vorbesc sau scriu despre Caciulata obisnuiesc sa fac paralela cu Sibiul. De fiecare data. Sibiul era orasul meu preferat cu multi ani inainte de a ajunge sa il vizitez. Il asociam cu povesti, lucruri, oameni si cumva am ajuns la concluzia ca este orasul meu preferat.

Pana pe la varsta de 24 de ani cand am avut sansa de a ajunge acolo. Dar prima vizita la Sibiul nu m-a facut sa ma indragostesc de Sibiu. Sibiul era un oras care stiam ca exista si ca imi place. Prima vizita la Sibiu m-a facut sa ma indragostesc de Valea Oltului.

Weekendul trecut, asa cum spuneam, am revenit la Caciulata.

Rezervarea la hotel o facusem din decembrie. Hotel Izvoare este un hotel deschis de jumatate de an, un hotel de 4* cu piscina cu apa geotermala. La un calcul facut de mine in decembrie, am presupus ca probabil inceputul lui februarie o sa fie plin de zapada. Si ce este mai potrivit decat baia intr-o piscina exterioara cand afara sunt nameti? (se pare ca planul meu nu a iesit exact cum crezusem eu)

Transportul

Pentru ca eu calatoresc singura si pentru ca nu detin permis de conducere este necesar sa apelez la transportul in comun. Am plecat din Bucuresti la ora 7.30 cu una dintre cursele Fanny din Autogara Militari ce se afla la statia de metrou Pacii. Pentru bilet am achitat 51 RON.

In Caciulata am ajuns 3 ore mai tarziu, iar statia este, asa cum o cunosc soferii „La Hotel Traian va pot opri in Caciulata. Acolo avem statie”. A fost perfect. Langa Hotel Traian era situat cel ales de mine asadar in mod normal era suficient sa traversez strada pentru a ajunge la cazare. Dar fiind 10.30 iar check-in-ul fiind posibil incepand cu ora 14, trebuia sa gasesc ceva de facut intre timp.

Putina informare turistica nu strica

In saptamana dinaintea plecarii la Caciulata i-am rugat pe cei de la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Valcea sa imi recomande cateva locuri de belvedere. Asa am aflat despre drumul ce urca pana la Cabana Cozia, Turnul lui Teofil si Muntele Belvedere. Primul era greu de parcurs fiind singura iar celelalte 2 periculoase si nemarcate. (Pe cei de la Centrul de Promovare Turistica ii gasiti si pe instagram – contul Discover Valcea County , sau Contul de Facebook . Ofera informatii foarte interesante iar fotografiile sunt minunate)

Ajunsa in Caciulata, in apropierea statiei de autobuz era si Centrul de Informare. Doamnei de acolo i-am zis ca as vrea sa ajung la Turnul lui Teofil si am cerut informatii despre cum as putea ajunge. Nu a stiut sa-mi dea detalii. N-auzise de acest turn.

A luat harta turistica a zonei, s-a uitat, a incercat sa gaseasca acest loc si de unde? Greu de gasit. Mi-a explicat ca dumneaei in ultimele luni a lucrat la…(n-am inteles ce. Parca inregistrarea unitatilor de cazare din localitate pe un site) Intr-un final a gasit totusi si turnul cu pricina si si-a amintit. Este un loc periculos. Jandarmii montani nu recomanda sa mergi intr-acolo.

Am primit mai multe informatii despre ce as putea sa fac in zona si o harta turistica a localitatii.

Dupa ce mi-a mai recomandat o data sa nu ma duc intr-acolo, am plecat. Intr-acolo. Aveam sa descopar la destinatie ca intr-adevar. Drumul nu este marcat. Si indiferent daca voiam sa ajung sau nu, nu stiam pe unde sa apuc.

Am trecut prin toata localitatea, am ajuns intr-o zona unde, pe distanta de cateva sute de metri a trebuit sa merg pe marginea drumului european apoi am mers spre Manastirea Turnu.

Pana la manastire drumul este unul bun, asfaltat, pe care il poti parcurge cu masina in cateva minute. Dar, cum, repet, eu nu detin permis, am mers pe jos. Peisajul este foarte frumos, exista si 2 tunele care te pot ajuta pentru a face poze dragute. In apropiere de manastire exista si o mica plaja (eu cred ca existenta plajei depinde foarte mult de nivelul Oltului 🙂 )

De la manastire, daca iti continui drumul poti ajunge, dupa 2h30 la Manastirea Stanisoara iar dupa 6-7 ore la cabana Cozia. Si chiar mi-am propus ca primavara sau vara aceasta sa ajung acolo.

La intoarcerea spre oras am coborat si spre Castrul Roman Arutela – castru construit in urma cu aproape 2000 de ani, in anul 138 d.Hr.

Unitati de cazare

Pe internet am gasit informatia conform careia localitatea Caciulata nu are populatie permanenta – locuitorii fiind cei angajati in unitatile de cazare si alimentatie publica.

Unitatile de cazare sunt de toate tipurile si pentru toate preferintele. Hosteluri, pensiuni, hoteluri, moteluri. Cu piscine interioare sau exterioare, cu apa geotermala, baze de tratament sau aqua parkuri. Constructii mai noi, mai vechi sau care urmeaza sa primeasca turisti fiind in prezent in constructie.

Daca vrei sa ai o vedere frumoasa atunci cand te trezesti iti recomand unitatile de cazare situate pe malul Oltului. Mai exact situate pe partea dreapta cum vii dinspre Ramnicul Valcea.

Complexul Balnear Cozia

Complexul Balnear Cozia format din corpurile Caciulata, Oltul si Cozia reprezinta unitatea de cazare cu cea mai mare capacitate. 2 dintre corpuri au 10 eraje iar al treilea 3 sau 4 etaje insumand un numar de peste 500 de camere.

Cotat la un numar de 3* complexul ofera posibilitatea de tratament balnear si detine si un aqua park. Nu am fost nici cazata in acest loc si nici nu m-am distrat acolo. Am citit insa multe reviewuri concluzia fiind ca pentru Aqua Park se merita sa mergi la Complexul Balnear. (Dar nu in perioada de pandemie cand fluxul de turisti este foarte mari pentru o locatie care are deschisa doar partea exterioara) Despre camere am inteles ca cele din corpul Oltul sunt sub orice critica, cele din corpul Cozia ceva mai acceptabile iar cele din corpul Caciulata sunt chiar ok. Renovate, cu mobilier mai nou.

Pe booking aceasta unitate de cazare are o medie de 7.5 din peste 1300 de comentarii. Lucrand de peste 3 ani cu bookingul parerea mea este ca unitatile de cazare ce au mai mult de 200 de comentarii au o medie putin mai mare decat este situatia la fata locului.

Nu spun insa NU unei nopti de cazare la acest complex. Fiind vorba de cladiri cu un numar mare de etaje situate pe malul Oltului cred ca vederea de care ai parte de la un etaj superior compenseaza conditiile de cazare.

Un alt hotel de dimensiuni mari este Hotelul Traian.

Hotelurile in care am fost cazata eu in cei doi ani in care am ajuns la Caciulata au fost.

Hotel Dada Termal aflat spre iesirea din localitate, in apropiere de Manastirea Cozia si Hotel Izvoare. Primul dintre ele este cotat la 3*. Detine piscina exterioara cu apa geotermala, un mare plus fiind faptul ca accesul in piscina se face din interiorul hotelului.

In cazul Hotelului Izvoare voi scrie un articol separat.

Locuri de luat masa in Caciulata

In ceea ce priveste locurile in care se poate lua masa, o parte dintre acestea au program exclusiv in anotimpul cald. Asadar va pot recomanda locuri in care am ajuns eu sau despre care am auzit povestindu-se.

Casa Romaneasca – aici am luat masa acum 2 ani. Desi aspectul traditional romanesc din interior nu pot spune ca a fost pe gustul meu, produsele comandate au fost foarte bune.

Hotel Izvoare – de la hotelul in care am fost cazata am incercat pennele al formaggi care mi-au placut. Am vazut ca exista online comentarii conform carora preturile sunt mari iar portile mici. O portie de penne are 250 grame iar pretul este 29 lei. Asadar pretul mi se pare asemanator celui din Bucuresti sau Sibiu chiar daca gramajul este mai mic. Pentru mine portia a fost suficienta. Este totusi un hotel clasificat cu 4* astfel ca nu ne putem sa ne asteptam ca preturile sa fie ca cele de la fast food.

Despre restaurantul pensiunii Bucura si restaurantul Motelului Cozia am auzit din nou pareri bune.

Distractie in Caciulata

In ceea ce priveste distractia, eu sunt genul de persoana careia in concedii ii place sa mearga zeci de kilometri pe jos si nu sunt adepta cluburilor astfel ca aceasta regiune este perfecta pentru gusturile mele.

Presupun ca vara statiunea este mai animata. Mai multi turisti, terase deschise.

Totusi, fiind o statiune unde se poate veni si cu bilete procurate de la Casa de Asigurari de Sanatate, zona este cunoscuta ca fiind locul in care turistii au o varsta inaintata. Eu am vazut insa si multi tineri.

Magazine

Daca doriti sa luati o sticla de suc, chipsuri, alune, ciocolata, fructe, iaurturi sau orice altceva, nu este nevoie sa va deplasati in alte localitati. In drumul meu prin Caciulata am descoperit 2 magazine – Annabella care era vis-a-vis de hotelul in care am fost cazata si un Carefour. Acesta este situat la maxim 1 km departare pe drumul spre Ramnicu Valcea. Carfour este chiar mai mare decat Annabella astfel ca nu exista situatia in care sa doresti sa cumperi un produs si sa nu il gasesti.

Unitati de cazare noi

In ultimii ani au fost construite unitati de cazare noi ce vin in completarea constructiilor de zeci si zeci de ani. Si am observat faptul ca, in continuare, se construiesc unitati noi. Ba chiar am pus ochii pe 2 ce, odata finalizate vor oferi vedere spre Olt. Abia astept sa revin si sa ma cazez in acest loc minunat.

Ce facem in Caciulata?

Desi recunoscuta pentru relaxare, natura si izvoarele minerale/geotermale in aceasta statiune poti alege si sa vizitezi anumite obiective turistice.

Manastirea Cozia, construita in urma cu 650 de ani de catre Mircea cel Batran este si locul in care acesta este inmormantat.

Castrul roman Arutela, construit in anul 138 asigura circulatia pe Valea Oltului spre Transilvania si forma alaturi de celelalte castre si fortificatii din masivul Cozia o linie de aparare in fata populatiilor barbare. A functionat pana la mijlocul secolului III cand o revarsare puternica a raului Olt a distrus o parte din fortificatie. In forma actuala, castrul roman Arutela a fost refacut in anii 1982-1983.

Cascada Lotrisor. De la drumul principal se parcurg in jur de 2 km pana la cascada. Aceasta se afla la o altitudine de intre 485 si 515 metri. Cascada a fost facuta la inceputul anilor 1970 atunci cand a fost refacut drumul forestier iar paraul a fost deviat printr-un tunel sapat in stanca.

Manastirea Turnu. Aceasta dateaza, la fel ca si Manastirea Cozia de peste 500 de ani. Atunci o parte dintre calugarii manastirii Cozia s-au retras aici adapostindu-se in colibe, case de lemen sau chiar in chilii sapate in stanca.

Izvoarele minerale din localitate

In localitate exista un numar mare de izvoare minerale. De la cele de unde poti procura apa potabila pana la cele care, datorita continutului chimic iti doresti sa le ocolesti. Cu apa de la Izvorul 14 de exemplu eu am spus ca poti urma o cura de slabire cu efecte vizibile. Este suficient sa mirosi apa atunci cand iti e foame si poti sari fara probleme peste o masa.

Izvoarele 1 si 2 se gasesc in parcul din Caciulata iar majoritatea celorlalte izvoare in localitatea alaturata Calimanesti in zona din prejma Hotelului Central.

Statiunea Calimanesti-Caciulata este singura statiune balneara din tara care are cinci profiluri de cura:
1. afectiuni ale rinichilor si cailor urinare
2. afectiuni ale tubului digestiv si ale glandelor anexe
3. afectiuni ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic
4. boli profesionale (intoxicatii cu metale grele, plumb, mercur)
5. silicoza

Detalii suplimentare despre izvoarele minerale si indicatiile terapeutice gasiti AICI

Unul dintre corpurile Complexului Balnear Cozia
Oltul
O zi calduroasa de februarie pe malul Oltului
Castrul roman Arutela
Interiorul Manastirii Cozia…
…si exteriorul
ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania