Travel

50 de lucruri pe care le recomand în Sibiu

De
pe
10.07.2020

Intreabă-mă ce îți recomand să faci la Sibiu. Sibiul și Amsterdamul sunt orașele despre care îți pot vorbi ore întregi. Iar dacă cele 24 nu or să ajungă pot să îți povestesc mai mult. Nu de puține ori oamenii din jur mi-au zis că locul meu e în Sibiu. Sau în Amsterdam. Depinde despre care vorbeam.

La întrebarea de acum 2 ani a unui prieten Ce mi-ai recomanda în Sibiu, am răspuns: Să te plimbi. Mult.

Sibiul a fost orașul meu preferat dinainte de a-l vizita. Eram elevă de liceu și îmi doream să urmez facultatea în Sibiu. Era un oraș mișto. Il asociam cu Hansel și Gretel. Sau măcar cu Frații Grimm care erau…frați. Nemți. Cu dulciurile și turta dulce din povești. Iar celebrul Târg de Crăciun apărut apoi l-au făcut să fie chiar din poveste.

In 2013 m-am hotărât să descopăr orașul despre care spuneam că-i preferatul meu. Din primul moment m-am îndrăgostit de el. Spațiul acela mare pe care ei îl numesc Piața Mare. Atâââât de mare! Cu primăria aceea frumoasă. Cu piatra cubică și terasele drăguțe. Și oamenii drăguți și politicoși. Care se opresc să te ajute. M-am dus pentru a mă înscrie la Masterat. Și a rămâne acolo pentru toată viața. Mi-am depus dosarul cu documentele necesare și m-am întors fericită acasă. Până cu o seară înainte de confirmarea locului. Când m-am răzgândit.

Următoarea vară însă am revenit în Sibiu pentru câteva luni.

Ce îți recomand să faci în Sibiu

Să iubești. Să iubești orașul, să iubești oamenii, să iubești locurile.

Să iubești zidul de jos de lângă teatru. Cu poezioarele lui.

Să urci de la gară spre Piața Mare pe strada Gheorghe Magheru.

Să te oprești pentru a te odihni puțin pe băncuțele de la Biserica Ursulinelor.

Să privești fiecare bucățică de piatră cubică. Până ajungi în Piața Mare.

Și să admiri casele colorate.

Îți recomand să te cazezi în centrul orașului. Piața Mare, Piața Mică ori centrul pietonal – Bulevardul Nicolae Bălcescu oferă de la Hoteluri la apartamente la prețuri bune dar și hosteluri. Oricare dintre clădirile respective au peste 100 de ani. Dacă alegi un apartament și intri în curtea interioară o să te întrebi dacă ai nimerit bine și dacă nu cumva este cam…veche acea curte. Da. Curtea are mulți ani. La fel și clădirea de cele mai multe ori. De pe vremea stră-străbunicii tale poate. (Mama străbunicii mele era născută în 1892 și credeți-mă acele case au mai mulți ani) Interiorul este însă mereu deosebit.

Lasă-ți bagajele și descoperă orașul în continuare.

Descoperă evenimentele ce au loc weekend de weekend (în perioadele fără covid).

Librăria Schiller (Buchhandlung) din Piața Mare,

Fiecare arc ce dă în diferite străduțe sau curți.

Trecerea din Piața Mare spre Piața Mică realizată pe sub Turnul Sfatului.

Biserica la care duminica este posibil să găsești SPP-iști asigurând paza ori cameramani. Dar te poți apropia și intra în biserică fără probleme.

Poți admira și fotografia clădirea primăriei care este superbă.

Cât privește sediile de magazine sau bănci veți vedea că nu au siglele așa cum le cunoaștem noi. Orange-ul nu are numele scris în portocaliu cu alb. Raiffeisen, BCR și Vodafone au renunțat la rându-le la galben, albastru și roșu pentru o culoare neutră. Iar mie îmi place acest lucru.

Acolo veți găsi și celebrul Palat Muzeu Brukenthal pe care personal nu l-am vizitat niciodată. Acesta a fost construit de către Guvernatorul Transilvaniei în a doua jumătate a secolului XVIII iar din 1817 și-a deschis porțile devenind astfel primul muzeu din România.

Centrul Pietonal așa cum este cunoscut bulevardul Nicolae Bălcescu are magazine pentru toate bugetele iar în majoritatea cazurilor deasupra acestora se află apartamentele de închiriat.

Tot aici veți găsi și pub-ul/barul cel mai căutat în oraș. Oldies Pub. Nu obișnuiesc să ies noaptea în locuri în care se dansează (1. Adorm devreme 2. Nu dansez) însă colegele mele mi-au confirmat faptul că este cel mai aglomerat loc în care au ajuns ele. 🙂

Cea mai frumoasă librărie din Sibiu după părerea mea este librăria Humanitas a lui Liiceanu (ca și editura cu același nume). A fost prima librărie WOW în care am intrat vreodată. Vintage este cuvântul care pentru mine o descrie perfect. De la vitrine până la interior. Este o librărie nu mare dar cu toate cărțile foarte strânse. In plus are și o ceainărie la subsol iar aerul întregului magazin este wow la rându-i.

Odată ce ai ajuns în capătul bulevardului fă dreapta pe strada Tribunei. De aici vei avea parte de răsărituri și apusuri superbe, dar te poți fotografia și în fața magazinului Mă Gândesc La Ea. Non Stop. Și acesta este unul dintre locurile instagrammabile ale orașului. Iar dacă nu aveți cont pe rețeaua respectivă măcar este un loc romantic. Mesajul aparține unui artist bucureștean și este cea mai cunoscută dintre opere.

Mergi să vezi şi Catedrala Ortodoxă, construită la începutul secolului trecut. Aceasta a fost inspirată de Hagia Sofia din Istanbul și este construită din cărămidă roșie și albă.

Pe strada Mitropoliei, la numărul 13 este Casa cu Cariatide. Aceasta a fost construită în secolul XVIII, arhitectura fiind în stil baroc. (Cele 2 statui care reprezintă două femei stând în picioare, menite să îndeplinească funcţia de coloane de susţinere se numesc cariatide – de acolo și numele sub care este cunoscută casa)

Urcă în Turnul Sfatului. Acesta are 141 de trepte iar de sus poți vedea până departe. Prețul unui bilet este de 3 sau 4 lei iar priveliște este minunată.

Dacă te interesează și mecanismele ceasurilor sau ești interesat de how it works ori fizică o să îți placă și acest detaliu.

Mergi pe Podul Minciunilor. De câte ori unul dintre partenerii din cuplu spunea o minciună, acesta se clătina. Doar că podul nu mai funcționează la fel și astăzi 🙂

Podul a fost construit în 1771 și este primul pod din România realizat din fontă.

Casa Artelor este o clădire frumoasă situată lângă Podul Minciunilor, în Piața Mică. Aceasta a fost atestată documentar în 1370 ca hală a măcelarilor, urmând ca în secolele următoare să fie folosită de breasla cojocarilor şi apoi drept depozit de ovăz.

In Sibiu a funcționat prima farmacie din România, atestată în anul 1494. Astăzi găsești Muzeul de Istorie a Farmaciei pe care îl poți vizita în Piața Mică la numărul 26. Clădirea este din 1568

Pozează-te pe pod. Sau sub pod. 🙂 și apoi coboară în Orașul de Jos.

Coboară și urcă scările de la Turnul Scărilor. Acest turn este cea mai veche construcție din oraș datând din secolul XII-XIII. Forma actuală datează din 1542.

Vizitează Biserica Evanghelică din Piața Huet. Pe lângă Turnul Sfatului și Podul Minciunilor, Biserica Evanghelică este al treilea simbol al orașului. Și are cel mai vechi acoperiș din România.

Din turnul Bisericii Evanghelice poți vedea, la fel ca și din Turnul Sfatului până departe. Dar nu vă asigur că există mereu posibilitatea de a urca având in vedere faptul că în ultimul timp s-a reabilitat această clădire.

Tot în această curte este și clădirea Liceului cu predare în limba germană – Liceul Brukenthal. Da, nu o să intri să îl vizitezi dar ușile sunt adevărate opere de artă.

Iar dacă vrei un loc plin de romantism aflat la doi pași de Piața Mică, urcă din Piața Aurarilor prin Turnul Scării Aurarilor.

Inchiriază o bicicletă. Odată ce urci în oraș pornind de la clădirea teatru o să găsești un centru i velo.

Dincolo de Piața Mare, în partea opusă Pieței Mici este strada Cetății.

Cea mai frumoasă stradă așa cum este notat și pe tăbliță. Pavată la rându-i cu piatră cubică, are, pe o parte case vechi iar pe cealaltă turnurile – Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Archebuzierilor. Iar din acest an se poate urca gratuit în doua dintre ele.

Fondatorul primei librării din România, Martin Hochmeister a construit și Sala Thalia. Aici astăzi are sediul Filarmonica de Stat Sibiu și o găsești tot pe strada Cetății

In centrul Sibiului sunt multe flori. De la tufele de lavandă ce te așteaptă la intrarea pe Nicolae Bălcescu, la florile din jardinierele de la apartamentele de la etaj și până la curțile interioare găsești o grămadă de flori.

Descoperă cel mai vechi restaurant de pe teritoriul României. Fie că te oprești să mănânci ceva sau doar vrei să îl descoperi, Butoiul de Aur se află într-o clădire ce datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Acesta este situat pe strada Turnului.

Dacă vrei să iei o hartă turistică şi să primeşti informaţii utile despre oraş şi împrejurimi, mergi în Piaţa Huet, unde este un InfoPoint pentru turişti. Un alt Centru de Informaţii Turistice este şi la Primărie.

Și pentru că omul pe lângă vizitat și descoperit mai și mănâncă în Sibiu ai de unde alege. Pe Tripadvisor veți găsi o grămadă de recomandări. Eu vin însă cu propriile recomandări. Locuri în care am mâncat la un moment dat, mi-a plăcut și la care revin întotdeauna.

Șnițelele sunt unul dintre felurile mele preferate de mâncare. La Sibiu le mănânc la Cafe Wien alături de o salată de cartofi vieneză. Interiorul are un aer…foarte vienez însă există și mese pe terasă.

Pastele (alături de pizza) nu pot spune că îmi plac în mod deosebit. Dar la Sibiu obișnuiesc să mănânc acest preparat la Music Pub. Aici aleg, de fiecare dată și Safe Sex on The Beach. Cu un decor muzical – viniluri, postere și afișe cu trupe celebre ori instrumente muzicale pe pereți blatul colorat al meselor (cu motive orientale) este superb. Iar apusurile le poți admira prin copertina din sticlă de pe tavan. Cineva mi-a recomandat berea cu sirop – nu știu dacă se mai află în meniu.

Shaorma de la SuperMamma este un alt produs pe care îl aleg la Sibiu fie că îl cumpăr de pe bulevardul Nicolae Bălcescu sau de la restaurantul de lângă hotelul Continental Forum.

Dincolo de centru și de oraș

Plimbă-te sau ieși la picnic în Parcul Sub Arini – acesta este cel mai mare din Sibiu. Un parc cu vechime 🙂 fiind înființat la mijlocul secolului XIX.

Vizitează Complexul Național Muzeal ASTRA cel mai mare muzeu în aer liber…

…sau Grădina Zoologică din imediata apropiere. Aceasta este cea mai veche grădină zoologică. (personal trebuie să spun că nu sunt o amatoare a Grădinilor Zoologice)

Pentru produse tradiționale proaspete, luate direct de la producători locali, precum celebrele brânzeturi de Sibiu îți recomand să mergi în Piața Cibin – aceasta se află la 10 minute de mers pe jos de Piața Mare.

Sibiul este un oraș care iubește bicicletele și bicicliștii. Atâta timp cât vremea o permite se organizează diferite concursuri destinate bicicliștilor. De asemenea, poți vizita cu bicicleta sau mașina bisericile fortificate din județul Sibiu. Cisnădie, Cisnădioara, Valea Viilor, Bazna, Biertan sunt câteva dintre ele.

La 26 kilometri de Sibiu, în orașul Avrig se află Palatul de vara Brukenthal.

Dacă îți place zona montană, îți recomand, indiferent de anotimp o plimbare până la Păltiniș. Aici se află prima stațiune montană de pe teritoriul României. Recomand să mergi cu mașina sau bicicleta însă există și autobuzele locale ce merg pe traseul Sibiu-Păltiniș-Sibiu.

Iar dacă preferi zonele cu lacuri, îți recomand o după-amiază petrecută în stațiunea Ocna Sibiului. Aici există mai multe lacuri cu apă sarată și nămol. Nivelul sării depăsește 300 gr/litru așa că o să fie foarte simplu să plutești.

Și dincolo de o listă cu 50 de lucruri sau 100 pe care le recomand în Sibiu …Sibiul este magic în orice anotimp 🙂

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE
3 Comentarii
 1. Răspunde

  Razvan

  30.09.2020

  Genial articolul 😀

  • Răspunde

   ana

   30.09.2020

   Iti multumesc, Razvan 🙂

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania