Travel

Viziteaza Romania – 14 lucruri mai putin stiute despre Oradea

De
pe
27.05.2020

Hello tuturor! In articolul de astăzi vin cu un articol despre România. Așadar îndemnul meu este Vizitează România. Articolul de astăzi este despre Oradea, un oraș în care îmi doresc să ajung anul acesta.

Iar dacă aveți și voi curiozități despre acest oraș minunat, vă aștept în comentarii

Anul de atestare documentară a orașului este 1113.

Biserica Baptistă Emanuel din Oradea este cea mai mare biserică baptistă din Europa.

Oradea a câștigat titlul de Cel mai frumos oraş al României cu 13.033 de voturi într-un sondaj realizat pe rețeaua de socializare Facebook.

In Oradea fiecărui locuitor îi revin 25 m2 de spațiu verde, acest lucru poziționând orașul în topul orașelor verzi din România.

Oradea, Braşov şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România, conform studiului Storia.ro, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Studiul a analizat percepția cetățenilor asupra nivelului de curățenie din orașele și cartierele în care locuiesc.

Orașul de pe Criş a fost votat ca fiind orașul cu cel mai bun acces la facilități educaționale din ţară, potrivit unei analize realizate pe platforma de imobiliare Storia.ro.

Oradea a fost desemnat drept cel mai sigur oraş din România în urma unui studiu privind siguranţa oraşelor şi cartierelor din România. Studiul s-a bazat pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc.

Oradea este gazda singurei universități creștine evanghelice atât din România, cât şi din Europa.

Arhitectura orașului este înscrisă în stilul Art Nouveau la fel ca și arhitectura orașelor europene Bruxelles, Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta.

Unul dintre primele observatoare astronomice a fost amplasat la Oradea. Tabula Primi Mobilis era un volum ce cuprindea măsurători ale eclipselor de soare și de luna, cu meridianul zero la Oradea.

45.000 de ostași turci s-au luptat cu 850 de apărători ai cetății Oradiei încercând să o cucerească. La acea vreme (1660) cetatea era înconjurată de un șanț plin cu apă termală și foarte adânc. Cetatea a fost cucerită abia după ce turcii au aflat cum să golească șanțul. Astăzi în zona în care acum sute de ani se afla șanțul este o zonă de promenadă.

În anul 1836 a izbucnit în centrul orașului un incendiu care s-a extins timp de trei zile. Incendiul a distrus o mare parte din oraş, inclusiv multe clădiri importante. Au fost distruse 414 locuințe.

Dacă te decizi să vizitezi Oradea, îți recomand Oradea City Card – cardul care oferă reduceri la shopping și distracție, reduceri la obiectivele turistice, transport gratuit și harta gratuită pentru Oradea, Băile Felix și 1 Mai.

Oradea a devenit primul oraș mare din România care a obținut statutul de stațiune turistică de interes național, pentru zona centrală numită Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede


Imagine de HubertPhotographer de la Pixabay 
Sursa foto: Visit Oradea
Sursa foto. Visit Oradea
ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania