Transportul în Praga – de la aeroport și în oraș
Fiecare dintre noi, atunci când ajunge într-un oraș nou și o țară nouă, își dorește să descopere cea mai ieftină și bună modalitate de a se deplasa de la aeroport până în centrul orașului. Astăzi o să vă povestesc despre transportul în Praga. Spre deosebire de alte orașe în care aeroportul se află la distanțe chiar de peste 100 km de orașul principal, aeroportul Praga se află în apropiere de oraș.
Transportul în Praga – aeroport-oraș
Personal am testat atât aplicația UBER cât și transportul local. Iar diferența de preț a fost de aproximativ 20 ori mai mare în cazul uber.
Cele mai mici prețuri sunt, bineînțeles, dacă alegeți să călătoriți cu autobuzele ce asigură legătura dintre aeroportul din Praga și oraș. Acestea sunt autobuzele 100 și 119. Programul de circulație este de dimineața devreme, până în jurul orei 23.30. Pentru achiziționarea biletelor se poate folosi card dar și cash. Aparatele pentru bilete se află atât în aeroport dat și pe peron. Ca și pont, veți vedea, toată lumea cumpără din aeroport. Decât să stați la rând, recomand aparatele de pe peron.
Prețul biletului este același ca și pentru transportul public în oraș.
32 coroane – bilet valabil pentru 90 de minute (6 RON)
110 coroane – bilet valabil 24 de ore (21 RON)
310 coroane – bilet valabil 3 zile (60 RON)
Pentru bagajele mari este necesar să cumperi un bilet ce valorează jumătate din prețul întreg. Așadar, 16 coroane – 3 ron.
Spune-mi unde vrei să ajungi, ca să-ți spun ce autobuz alegi
Așa cum spuneam, poți alege autobuzele 100 sau 119. De la aeroportul Praga eu am ales autobuzul 100 și a fost o alegere foarte bună. Cu autobuzul 100 ajungi la stația Zlicin, stație ce reprezintă capăt de linie pentru magistrala B de metrou. Dacă locul în care dorești să ajungi este magistrala A, atunci alege autobuzul 119. In acest caz, mergi până la Nadrazi Veleslavin. Un inconvenient pentru turiști este faptul că la Nadrazi Veleslavin nu sunt scări rulante iar dacă ai un bagaj considerabil este posibil să nu fie atât de ușor.

Transportul în Praga (în oraș)
Așa cum poți ajunge ușor de la aeroportul Praga până în oraș, la fel este și transportul în oraș. Praga este într-adevăr un oraș ce merită vizitat la pas însă dacă totuși dorești să folosești transportul în comun am o veste bună. Biletul de călătorie poate fi folosit oriunde: aeroport-oraș, în interiorul orașului pe metrou, autobuz, tramvai sau linii speciale. Liniile speciale cum le numesc eu sunt Funicularul din Parcul Petrin dar și Tramvaiul 23. Această rută este cunoscută sub denumirea Nostalgic Tourist Tram Line 23. Este vorba despre un tramvai „vintage” 🙂 Linia este deservita de iconicele tramvaie T3 iar traseul trece prin centrul istoric, ajungând până dincolo de Castelul din Praga.
Metroul și transportul special
Ca și mijloc de transport am folosit metroul. Acesta are 3 magistrale – A, B si C iar legătura dintre ele se face foarte ușor. In Praga este un sistem de transport public foarte bine pus la punct și cu ușurință poți ajunge în locul dorit fără a merge mult pe jos.
Cum menționam anterior, pe lângă mijlocul standard de transport format din autobuze, tramvaie și metrou, Praga mai are Nostalgic Tourist Tram Line 32. Programul acestei curse este zilnic, între orele 8.30 și 19 iar traseul este următorul
Tramvaiul 23 – Tramvaiele ca cel folosit pe linia 23 au deservit transportul în Praga din 1962 pâna în anul 2011. Programul acestor curse este zilnic, între orele 8.30 si 19.00 pe traseul urmator
Královka – Malovanka – Pražský hrad (Prague Castle) – Královský letohrádek (Belvedere) – Malostranská – Malostranské náměstí – Újezd – Národní divadlo (National Theatre) – Národní třída – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Vinohrady – Zvonařka.
Un alt tip de transport „special” pe care biletele de transport public sunt valabile este funicularul ce ajunge în vârful dealului/parcului Petrin. Funicularul funcționează între orele 9 a.m. și 11.30 p.m. la un interval de 15-20 de minute. Excepțiile sunt perioadele în care intră în mentenanță și anume între 4-15 martie și 7-25 octombrie.
Din funicular este o vedere extraordinară a Castelului dar și a capitalei in general.
Despre transportul în Praga puteți citi și pe site-ul oficial czech-transport.com
Călătoria fără bilet
Indiferent dacă nu ai bilet sau ai biletul expirat chiar și de câteva minute, amenda este aceeași. 800 de coroane – echivalentul a 150 ron. In cazul metroului, controlorii stau la ieșirea de la metrou și te trezești că îți cer direct biletul. Având în vedere faptul că pentru 3 zile, un bilet de transport este de 310 coroane, deci de aproape 3 ori mai ieftin, chiar nu recomand călătoritul fără bilet.
Ella
Multumesc frumos pentru informatii ! Sunt utile, clar explicate si aproape complete . Spun asta fiindca am citit pe alte bloguri ca persoanele peste 65 ani au gratuitate la transport . Abia am descoperit blogul si imi place , ma intereseaza intotdeauna parerile celor care au mai fost in locurile pe care urmeaza sa le vizitez . Eu am mai fost in Praga in 1987 si mi-a placut foarte mult , insa banuiesc ca s-au schimbat multe de atunci . La inceputul lunii mai voi pleca spre Praga si doresc sa-i arat si mamei acest oras minunat care , printre altele este si primul oras ( din afara ) in care am fost inainte de 1989 .