Sighisoara
Sarmisegetusa
Biertan, Sibiu
Fresca Voronet
Travel

Patrimoniul UNESCO – Care sunt locurile din România incluse?

De
pe
07.05.2020

UNESCO înseamnă Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură iar Patrimoniul UNESCO. Una dintre misiunile UNESCO este cea de a menține o listă de locuri din patrimoniul mondial. Acestea sunt locuri importante din punct de vedere natural sau istoric. Conservarea și salvare lor sunt importante pentru comunitatea mondială.

Pentru că îmi propun să promovez România și locurile frumoase din ea, am ales să vă prezint care sunt locurile din România ce fac parte din Patrimoniul UNESCO. Cine știe, poate vom vizita o parte dintre ele imediat ce acest lucru va fi posibil.

Siturile Culturale ce fac parte din Patrimoniul UNESCO sunt

8 Biserici din Moldova

Arbore, Humor, Moldovița, Voroneț, Sucevița, Probota, Mânăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Pătrăuţi

Bisericile au fost construite începând cu secolul XV și până la sfârșitul secolului XVI fiind inspirate din stilul bizantin. Cele 8 mânăstiri sunt unice în Europa și sunt foarte bine conservate. Picturile formează o acoperire sistematică pe toate fațadele și reprezintă cicluri complete de teme religioase.

Biserica monahală din Sucevița nu a suferit nicio modificare semnificativă în decursul istoriei sale. Aceasta își păstrează structura sa arhitecturală originală din secolul al XV-lea precum și setul său de picturi murale – interioare și exterioare.

Frescă a mânăstirii Voroneț
Sursă Pixabay.com

Mânăstirea Horezu

Mânăstirea a fost fondată în 1690 de Constantin Brâncoveanu și se află în nordul județului Vâlcea. Aceasta este cunoscută pentru stilul arhitectural, bogăția detaliilor, compoziții religioase. In zona mânăstirii se păstrează un paraclis, un palat domnesc, o bucătărie, o bibliotecă, clopotniţa, chilii, coloane și fortificaţii. Mare parte dintre acestea sunt decorate cu fresca originală şi păstrează piese de mobilier, icoane, ţesături.

7 Sate cu biserici fortificate din Transilvania

Câlnic, Prejmer, Viscri, Biertan, Saschiz, Dârjiu, Valea Viilor

Localităţile sunt dominate de bisericile lor fortificate. Acestea au fost construite între secolul XIII și XVI. Biserici fortificate transilvane sunt specifice satelor săseşti şi secuieşti situate în sud-estul Transilvaniei. Din cele 7 biserice, 6 sunt săsești – Biertan şi Valea Viilor – judeţul Sibiu, Saschiz – judeţul Mureş, Câlnic – judeţul Alba, Prejmer şi Viscri – judeţul Braşov şi una secuiască Dârjiu – judeţul Hargita. Bisericile fortificate au jucat atât un rol religios cât şi un rol militar pentru mai mult de cinci secole.

6 Cetăţi Dacice din Munţii Orăştiei

Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, Costeşti Cetăţuia, Costeşti Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa, Căpâlna

Aici se găsesc ruine ale unor cetăţi antice din secolele II î.Hr şi I d.Hr. și se află în judeţul Hunedoara. Cele şase fortăreţe dacice în Munţii Orăştiei au fost ridicate pentru apărare și protecție împotriva cuceririi romane.

Sarmizegetusa Regia. Sursa foto

Centrul Istoric Sighişoara

Orașul Sighişoara a fost ridicat între secolele XIII-XIX de către comunitatea săsească, fiind un oraș medieval fortificat. Intervențiile de arhitectură nouă lipsesc, iar clădirile istorice sunt bine păstrate.

Din zidurile ce înconjurau orașul se mai păstrează și astăzi o parte. Cel mai vizitat obiectiv este Turnul cu Ceas. Acesta este și cel mai impunător dintre turnurile păstrate și păzea intrarea principală în cetate.

Sighisoara. Sursa foto

8 Biserici de lemn din Maramureş

Bârsana, Budești, Desești, Ieud-Deal, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz, Surdești

Aceste biserici reprezintă un ansamblu de diverse arhitecturi, din zone și perioade diferite. Bisericile de lemn sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi.

Ele au fost ridicate fie de familii înstărite și nobile, fie, din efortul întregii comunități. Ele au fost construite de meșteri lemnari având superbe motive ornamentale și folosindu-se tehnici elaborate de îmbinare. Lemnul a fost timp de sute de ani materialul de construcție cel mai folosit în satele românești.

Siturile Naturale ce fac parte din Patrimoniul UNESCO sunt

Delta Dunării

Delta Dunării reprezintă ca mai mare și bine conservată deltă din Europa. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești. Pe lângă acestea există și numeroase specii de plante, animale și insecte care alcătuiesc împreună cu apele și pâmânturile peste 30 de tipuri de ecosisteme diferite.

Aici se află cea mai mare populaţie de pelicani comuni şi creţi din Europa şi mai mult de jumătate din populaţia mondială de cormoran mic şi gâscă cu gât roşu. 

Geoparcul Țara Hațegului 

În România se află un singur astfel de geoparc internaţional: Geoparcul Dinaozaurilor din Ţara Haţegului – judeţul Hunedoara. Dinozaurii pitici au trait în urmă cu 72 de milioane de ani în urmă în această zonă. In acele vremuri aici era o insulă cu climă tropicală din oceanul Tethys.

Teritoriul geoparcului acoperă aproape 100 de sate din Țara Hațegului și cuprinde monumente geologice, paleontologice, botanice, arheologice, istorice și culturale, devenind în prezent o destinație de ecoturism. Aici au fost construite Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Vulcanilor, Casa Tradiţiilor, Casa Pietrelor

9 Păduri seculare (virgine) de fag din Carpați

Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș)

Arborii din aceste păduri sunt unii bătrâni cu vârste între 150 și 500 de ani. Tocmai de aceea din cele 9 păduri seculare nu se poate exploata lemnul nici măcar cel mort. Pădurea seculară este un ecosistem complex, nederanjat de intervenția omului și care și-a păstrat forma originară. Păduri seculare de acest fel intrate în Patrimoniul UNESCO sunt răspândite și pe alte zone din Europa – centrul, vestul și estul continentului (Germania, Spania, Italia, Belgia, Slovacia, Ucraina, Albania, Bulgaria, Croaţia, Slovenia). Fiind situate în regiuni de deal și munte, pe lângă fag, există și ulmi, carpeni, brazi, molizi.

Patrimoniul Imaterial UNESCO

Începând cu anul 2003 UNESCO a venit cu o nouă colecție. Aceasta este dedicată Patrimoniului Imaterial. Astfel anumite tradiții fac parte din această colecție. Unele dintre ele se regăsesc într-o anumită țară iar altele pe teritoriul mai multor țări vecine. În prezent colecția numără aproximativ 500 de obiective, cele din România fiind următoarele.

Meștesugul ceramicii de Horezu. După cum o spune și numele, acest meșteșug se întâlnește în județul Vâlcea. Este vorba despre cunoscutele vase de lut modelate de olarii din satul…Olari. Dacă la începutul secolului trecut existau sute de sate de olari, în prezent numărul acestora este de 5 ori mai mic.

Mărțișorul. Este o tradiție întâlnită la începutul primăverii, de 1 Martie. Pe lângă români, această tradiție există și la bulgari, macedoneni, greci, sârbi și unguri. 

Căluşul. Acesta se practică în anumite sate din Oltenia și Muntenia. Este un ritual complex ce are loc timp de 9 zile începând din Duminica Rusaliilor și practicat de bărbați.

Colindatul în ceată bărbătească. Obiceiul se practică în România și Repunlica Moldova. Este un obicei vechi legat de sărbătorile de iarnă. Feciorii satului începeam colindul de la Sf. Andrei până la Sf. Ion (30 noiembrie – 7 ianuarie).

Jocul fecioresc. Este un dans de la țară, tradițional din Transilvania. Bărbații îl jucau la târguri, nunți, duminica și la sărbători.

Doina. Doina este prezenta în toate regiunile țării, cu preponderență în Oltenia, Gorj, Maramureș, Bucovina, Mehedinți. Se poate cânta fie cu vocea, fie, pe lângă voce cu instrumente – fluier, caval, cobză.

Tu pe care dintre aceste locuri le-ai vizitat sau iti doresti sa le vizitezi?

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania