Superblog

Jurnal de croitorie – istoria mea intr-ale cusutului si brodatului

De
pe
12.10.2020

Pentru astăzi am pregătit un articol scris pe o temă foarte feminină. Un jurnal de croitorie în care voi aduna amintirile mele într-ale cusutului și brodatului. Pe când eram foarte mică, înainte de a împlini 5 ani, am primit de la rudele mele plecate în străinătate o mașină de cusut. Mașină ce s-a vrut de jucărie. Incă o am acum, 30 de ani mai târziu însă îmi amintesc perfect cum toată ziua eu stăteam și lucram la ea. Primeam de la mama tot felul de bucățele de material și după ce puneam ața-n ac, coseam de mamă-mamă.

Mașina de cusut a copilăriei mele

Dar ce să vezi? In ciuda dimensiunilor mici și a faptului că era o jucărie pentru copii (jucărie semi-periculoasă pentru un copil de câțiva ani, aș spune), cu ajutorul acelei mașini ai mei au croit o bluză albă dar au creat și o frumoasă perdea pentru geamul de la baie.

Tot din prima parte a copilăriei, îmi amintesc cutiile cu nasturi ale străbunicii. Da, am fost o norocoasă căci fiecare dintre femeile din familia mea au devenit mame de tinere așa că am prins-o pe străbunica și aproape era s-o cunosc chiar și pe mama ei 🙂 Iar străbunica avea 2 cutii la care ținea foarte mult. Cutiile cu nasturi. Una era la îndemână iar cealaltă era așezată sus, pe niște dulapuri la care chiar și ea ajungea cu greutate. Insă erau niște cutii de vis. Adoram să mă joc de fiecare dată cu ce găseam în ele. Așezam nasturii ba pe model, ba în funcție de culoare, ba de mărime. Și acum, după atâția ani îmi pun întrebarea de unde putea să aibă atâția zeci de nasturi de culori si mărimi diferite.

In următoarea perioada, timp de câțiva ani, preferințele mele în ceea ce privește spiritul ludic s-a îndreptat spre mașinuțe, ursuleți și desfacerea tuturor obiectelor găsite prin casă: telecomenzi, pixuri, ceasuri. Asta până când, prin clasa a IV-a am început să mă joc cu păpușile. Și ce să vezi? M-am jucat până aproape de clasa a VIII-a. Da, mi se părea că nu prea mai sunt de joaca aceasta dar mie dacă îmi plăcea? Ce era să fac? Eram fată, trebuia să îmi demonstrez talentul într-ale croitoriei.

In centrul orașului nostru exista o croitorie destul de serioasă. Era sfârșitul anilor 90 iar în orașele mici posibilitatea de a cumpăra din magazin haine gata făcute era destul de redusă. Multă lume încă își lucra hainele. Și poate era mai potrivit. Modele pe gusturile fiecăruia, din materialul ales de fiecare și nici nu îți făceai probleme că te afli între numere, că nu există haine pe mărimea ta…

Săptămânal mergeam împreună cu prietenele mele la croitoreasă cu o pungă pe care o umpleam cu bucăți de material rămase de la ce lucra doamna respectivă. Odată întoarse acasă formam un cerc, așezam păpușile lângă noi și fiecare alegea, în funcție de hainele pe care voia să le croiască pentru păpușă, materialele preferate. După care treceam la lucrul propriu zis. Ne foloseam de mașina de cusut, ori de ață și ac sau poate doar…brodam. Noi spuneam brodat unor cusături oarecare pe materialul ales. E adevărat că nu ne ieșea întotdeauna ce ne doream noi însă era o joacă și chiar dacă greșeam croiala, sigur mai găseam o altă bucată de material asemănătoare.

In ceea ce privește brodatul, treaba aceasta mi s-a părut mult mai dificilă și mai artistică. Dacă la cusut linia nu era dreaptă, ori mai făceai o mică greșeală se putea repara fără problemă destul de ușor. La brodat însă, orice greșeală este vizibilă.

Și cum de câteva luni bune m-am mutat înapoi în provincie unde am regăsit mașina de cusut, a revenit și pasiunea mea pentru materiale și croit haine. Așadar am început să urmăresc diferite tutoriale dar și să caut în cutiile cu reviste vechi pe acelea ce, la mijloc aveau pagini de hârtie cu tipare de croitorie pentru diferite obiecte vestimentare. Iar din tutorial în tutorial și din site în site, am descoperit site-ul cusut și brodat.

BRO ROM București a fost înființat din anii 90 (așadar suntem aproape de-o vârstă 😉 ) și susține pasiunea pentru croitorie fie că este vorba despre un hobby sau de mari fabrici de creație. BRO ROM este furnizorul principal pe piața din România a tot ce înseamnă mașini de cusut și brodat și toate accesoriile necesare acestei industrii, colaborând cu branduri de prestigiu, precum Brother, Bernina și Bernette by Bernina

Astfel că, în urma unei analize a produselor de pe site, m-am oprit la masina de cusut Brother BQ17. Consider că o mașină de cusut este o investiție bună mai ales dacă te și pricepi și aceasta reprezintă o veche pasiune. Acest model este unul de ultimă generație și execută 17 tipuri de cusături. Restul specificațiilor pentru care am considerat că aceasta este o alegere bună le găsiți mai jos. Unde mai pui și că nu este o mașină de cusut de mărime mare iar greutatea ei este de 8kg ceea ce mi se pare perfect.

  • Acest model execută 17 tipuri de cusături utilitare și decorative printre care și cusătura de tiv invizibilă, cusătura tip surfilat;
  • Butoniera automată realizabilă în 4 pași, pasul de cusătură (max. 4mm) prestabilit, lățime cusătură (max. 5mm) prestabilită;
  • Setare tensionare fir – tensionarea firului se modifica in functie de materialul sau firul de ață utilizat;
  • Butonul de coasere inversă (de întărire) – cusătura se execută imediat ce se apasă butonul.
  • Dacă butonul se ține apăsat mai mult mașina execută întărirea atâta timp cât butonul este apăsat;
  • Sistem de bobinare rapidă;
  • Cuțit lateral pentru tăierea aței – ajută la tăierea rapidă a aței;
  • Selector de program
  • Blatul de lucru cu braț detașabil – brațul se îndepărtează atunci când doriți să executați cusături de bucați cilindrice (mâneci, craci de pantaloni), brațul detașabil are și funcția de compartiment pentru accesorii;
  • Pedală de picior pentru controlul vitezei de coasere.

Această probă a fost scrisă pentru competiția Superblog și trebuie să recunosc că amintiri variate din copilărie au fost aduse în prezent 🙂

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania