Travel

Județul Dâmbovița. Știați că…?

De
pe
10.03.2020

1. Timp de peste 300 de ani Târgoviște, reședința județului a fost capitala Tării Românești existând un număr de 33 de voievozi ce au domnit.

2. Deși Vlad Țepeș este asociat cu Branul datorită celebrei cărți Dracula, acesta a fost unul dintre domnitorii de la Târgoviște. Ba, mai mult, simbolul orașului, Turnul Chindiei, a fost construit în timpul domniei acestuia.

3. Deşi  în 1660, din ordinul turcilor se distruge Curtea Domnească iar Bucureştiul a devenit noua capitală a regiunii, Târgoviştea continuă să fie implicată în afacerile politice şi economice.

4. Știați că în județul Dâmbovița există apa cu cea mai mare puritate din lume? Se numește 7 izvoare iar specialiștii au confirmat faptul că puritatea este de 100%. Descoperit cu 2000 de ani în urmă, se spune că inclusiv Zamolxe ar fi băut din acest elixir al sănătății.

5. Turbăria Lăptici este o arie protejată și se află la 1500 de metri, aproape de granița cu județul Prahova. Aceasta are o suprafață de aproape 16 hectare de mlaștină oligotrofa (săracă în nutrienți).

6. Cu  o  suprafaţă  de  4054 km,  judeţul  Dâmboviţa  este  unul  din  cele  mai mici judeţe din ţară. Acesta reprezintă 1,7% din teritoriul ţării și se situează ca întindere pe locul 37 între judeţe.

7. Județul Dâmbovița este al patrulea județ din România din punct de vedere al potențialului cultural. Din cele peste 1200 de monumente istorice și culturale, 267 sunt de importanță națională.

8. Judeţul  Dâmboviţa  are o  remarcabilă  tradiţie  culturală, la Mânăstirea Dealu. Acolo a fost tipărită prima carte încă din anul 1508.

9. De asemenea Complexul Muzeal Dealu reprezintă și una dintre cele mai importante monumente religioase din țară.

10. Acesta datează din 1431 și este locul în care este îngropat capul lui Mihai Viteazu.

11. La aproximativ 50 km de București se află Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi. Palatul a fost construit în anul 1698 de către Constantin Brâncoveanu pentru fiul sau iar biserica în 1683. Palatul reprezinta un autentic monument de arhitectura civilă românească medievală. Modul în care a arătat și proporțiile inițiale nu au fost alterate.

12. Vârful Omu este al unsprezecelea ca înălţime din ţară şi cel mai înalt vârf din Masivul Bucegilor. Inălțimea acestuia este de 2.505 m. Cabana de pe acest vârf este considerată cel mai înalt loc din România locuit permanent.

13. Intinsă pe 29.000 mp, Curtea Domnească reprezintă cel mai bine păstrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul României.

14. Lacul antropic aflat la cea mai mare altitudine din țară este Lacul Bolboci. Acesta se află la peste 1400 m (și este lacul meu artificial preferat:) ) distanța de la lac până în orașul Sinaia este de mai puțin de 10 km.

Lacul Bolboci

15. In județul Dâmbovița există stațiunea de tratament balnear Pucioasa. Bolile ce pot fi tratate sunt cele reumatismale degenerative, inflamatorii, post-traumatice și postoperatorii ale aparatului locomotor, afecțiuni respiratorii, afecțiuni ORL și afecțiuni dermatologice.

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania