Cat de importanta este experienta la cumparaturi?
Voi începe să vă povestesc cea mai tare experiență căci nu credeam, în urmă cu ceva ani că poți avea experiențe memorabile în supermarket.
Se întâmpla pe când eram în vacanță în Amsterdam. Și de fiecare dată atunci când am ocazia povestesc întâmplarea. Deși tot supermarket se numea era foarte diferit de ceea ce mai văzusem. In primul rând am aflat că se închide la ora 21. Buuun, am apreciat asta. Gândindu-mă la angajați. Apoi tot aspectul era diferit de ceea ce văzusem la București, unde locuiam de 1 an sau în Târgoviște – orașul în care am fost studentă. Nu știam exact ce părea diferit dar era diferit. A fost ceva diferit, nou și plăcut. Iar prietenul meu, care locuia deja în capitala Olandei, mi-a întins un aparat. Arăta asemănător termometrelor pe care le vedem la intrarea în orice magazin. Doar că nu scana temperatura. Scana codurile de bare. Mi-a plăcut foarte foarte mult. Despre ce era vorba mai exact? Deseori am auzit la supermarketurile de la noi oameni care spuneau persoanei de la „casa” (de marcat):
– Vreau să cumpăr până la limita de X lei. Restul nu le mai doresc.
Poate nu aveau fonduri suficiente, poate nu își mai cunoșteau PIN-ul și nu voiau să depășească 100 RON. Cert este că acel aparat mi s-a părut foarte util. Pur și simplu scanai pe parcursul vizitei în magazin codurile produselor adăugate în coș și astfel știai exact suma pe care o ai de achitat.
Deși momentan la noi n-am văzut așa ceva, important este că an de an evoluăm. Am 32 de ani și, până la 25 de ani am locuit într-un oraș mic (unele sate au mai mulți locuitori decât orașul meu). In plus, am copilărit în anii 90 iar ai mei dețineau unul dintre cele 3-4 magazine din orașul nostru. Erau începuturile comerțului liber, în funcție de preferințe.
Cum îmi fac cumpărăturile astăzi? Se împlinesc 6 ani de când locuiesc în București. Ar trebui să mă vedeți. Zilnic merg prin supermarketuri și hipermarketuri. Am și avantajul de a le avea pe toate aproape. Unul lângă altul, pe o distanță de 1 km 4 supermarketuri așteaptă să le trec pragul. Dacă le mut distanța de la blocul meu la 2.5 km deja am la îndemână absolut toate magazinele. Supermarketuri, hipermarketuri și cash&carry. Iar după ce am realizat că 2 dintre sertarului șifonierului nu mai sunt suficiente pentru câte pungi am, m-am hotărât. Am adăugat în fiecare geantă câte o pungă. Să nu mai fiu tentată să cumpăr altele. Sunt definiția perfectă a românului strângător. Am pungi umplute, la rândul lor cu zeci de alte pungi 🙂
Și, cu toate că magazinele sunt multe ce credeți? Și clienții sunt mulți. Indiferent de oră. Iar când vedeam clienți cu ditamai coșurile încărcate cu vârf, mă apuca o plictisealăăă. Asta tocmai pentru că eu în majoritatea momentelor aleg să cumpăr 3-4 produse. Locuiesc singură și prefer să merg des și să cumpăr puțin. Trebuie să recunosc: tare mult m-am bucurat atunci când au apărut aparatele de auto scanare. Mi se pare cea mai bună invenție pentru persoanele care cumpără un număr mic de produse.
De obicei, în funcție de produsele pe care doresc să le cumpăr, aleg și la ce rețea de magazine vreau să merg. Poate vreau să iau un anumit tip de pâine pe care îl găsesc într-un singur tip de magazin. Sau poate anumite dulciuri. Poate pe lângă cumpărăturile de duminică vreau să cumpăr și lucruri pentru decorul casei.
O singură dată pe săptămână aleg însă vizita la unul dintre magazinele Cash&Carry. Atunci când merg la cumpărături pentru vecina mea care este în vârstă. Sâmbăta dimineața, o dată la 2 săptămâni o vizitez, iau lista cu produsele pe care le are de cumpărat și pornesc spre magazin. Aleg să fac aprovizionarea de acolo pentru că în acele momente cumpăr produse în cantități mari iar prețul este mai avantajos. De fapt chiar de la depozitul de unde fac aceste cumpărături am aflat despre software-ul de la SmartCash RMS, software cash&carry pe care și ei îl folosesc. Iar prietena mea, care este casieriță mi-a spus că totul se mișcă repede, încasarea se efectueaza rapid, automatizat, cu un control strict al fluxurilor de numerar iar aplicarea promoțiilor se face pe măsură ce produsele sunt adăugate pe bon sau pe factură.
Articolul de astăzi a fost scris pentru competiția SuperBlog