Italia Italia Travel

Caltagirone – Cel mai frumos loc in care am ajuns in 2021

De
pe
03.02.2022

Astazi va povestesc (si vin si cu poze) din orasul care, pentru mine a fost pe locul 1 ca si oras preferat din cele vizitate in 2021.

Acesta se afla in Sicilia, in regiunea Catania si se numeste Caltagirone.

Cu ce ajungi in Caltagirone?

In primul rand, spre Sicilia zboara toate companiile low cost din Romania. Blue Air si Wizz Air catre Catania si Ryan Air catre Palermo. Eu am plecat cu BlueAir si m-am intors cu WizzAir.

Din Catania pana in Caltagirone sunt mai putin de 100 de km iar autobuzul poate fi luat chiar din statia aflata la iesirea in aeroport. Pretul unui bilet este de 6 EURO/segment iar programul il puteti gasi pe site-ul transportatorului etnatrasporti.

Cum am ajuns eu in Caltagirone?

Intreaga vacanta petrecuta in Sicilia, de aproape 2 saptamani, am petrecut-o total atipic in comparatie cu modul in care aleg sa calatoresc.

De obicei aleg sa vizitez orase-capitala unde, in 3-4 zile pe care le dedic vizitarii, trec cu usurinta pragul de 30.000/pasi/zi. In Sicilia, in schimb, in cele 2 saptamani au fost multe zile in care nu am ajuns nici macar la 10.000 de pasi. Imi place mult prea mult sa stau la plaja de dimineata pana seara incat sa ma poata face ceva sa ma razgandesc 🙂

Asadar, dupa o zi in care lenevisem la soare, cu suc rece si inghetata, cu spotify, pe alocuri dormind, pe alocuri citind, spre seara a venit randul sa plec si spre Caltagirone.

Dupa un drum de o ora printr-o regiune arida, am ajuns si la destinatie. Traseul mi-a placut desi pentru unii poate parea plictisitor. Pretutindeni vezi diverse nuante de la galben-la bej si maro, datorita vegetatiei uscate. Iar orasul Caltagirone fiind „cocotat” in varful unui deal poate fi observat de la mare distanta.

Ce am facut in Caltagirone?

Am cumparat cele mai frumoase suveniruri

Daca as alege un singur loc dintre cele vizitate de-a lungul anilor in care sa fi gasit cele mai frumoase suveniruri, acela este Caltagirone. Datorita unei istorii vechi si a faptului ca este specializat pe vase de ceramica, aici veti gasi produse minunate. Lucrate manual, pictate manual si, intr-adevar, la niste preturi mai ridicate. Insa, consider ca reprezinta cadouri deosebite pentru persoanele din jurul nostru.

Asadar, prima oprire a fost la unul dintre magazinele de suveniruri (la care aveam sa mai revin ulterior de 2 ori, ramanandu-mi gandul la diferite produse). De la magneti, la globuri pentru brad, la pini (este vorba de conuri), scrupiere, supiere, suporturi de tot felul (suport de ou, pentru lingura, servetele), cani, seturi de cafea, vaze. Gasesti absolut orice produs.

Astfel, cadourile aduse acasa au fost. Pentru mama o zaharnita in nuante de alb si albastru, pentru sora mea o scrumiera cu motive siciliene – lamai, pentru mine o cana cu alb, albastru intens si putin galben si cativa magneti.

Am urcat cele 142 de trepte ale scarii Santa Maria del Monte

In secolul XV, odata cu extinderea orasului, comunicarea dintre zona nou si cea din partea de jos si vechiul oras a fost ingreunata. Autoritatile au decis construirea, in anul 1606, a unei scari de-a lungul versantului sudic al dealului pentru a facilita accesul in vechiul oras. Pentru aceasta lucrare au fost necesari 10 ani, in acest timp fiind construite 150 de trepte (in prezent sunt 142). Acesta este astazi cel mai vizitat obiectiv turistic din Caltagirone si se numeste scara Santa Maria del Monte. Treptele sunt impodobite cu ceramica iar fiecare dintre ele are un alt model. In capatul scarii este biserica Santa Maria del Monte.

Am gasit cea mai buna bautura gustata de mine vreodata

Poate nu pare cine stie ce lucru insa… In 2012, cand am ajuns pentru prima data la Timisoara, am baut cel mai bun cocktail non-alcoolic. In meniu se numea „Limonada cu pepene rosu” si era ataaat de dulce! A fost nevoie de 9 ani pana am ajuns sa spun ca un produs este si mai bun de atat 🙂

Dupa aproape 300 de trepte (142 urcate si tot atatea coborate) in drum spre parcare ne-am oprit sa mancam la o terasa. Niste aperitive si cate o bautura. Fara sa verificam meniul. Asa ca persoana care ma insotea a cerut pentru mine o bautura non-alcoolica pe baza de fructe. Mai exact de…(in fine, cum a zis acolo, se pare ca anguria. ). Astfel am primit ceea ce era o bautura cu pepene.

Din pacate fiind seara, nu am reusit sa fotografiez cladiri sau sa intru in multe dintre bisericile din oras insa voi reveni cu siguranta.

Pinul sicilian si semnificatia lui

Unul dintre cele mai potrivite suveniruri pe care le poti aduce celor dragi sunt pinii sicilieni. De diferite dimensiuni – de la marimea unui magnet pana la inaltimi de pana la 50 cm (Cred ca totusi pot sa fie si mai mari). De la culoarea verde pana la mov, rosu, alb, galben etc, pinii sunt printre cele mai cautate suveniruri.

Este adevarat, preturile lor variaza. Un exemplu pentru pinii mici-tip magnet sunt preturile de la 1.5 euro in magazinele chinezesti, produs inscriptionat „made in China”, la 7-10 euro in magazinele in care sunt produsi manual. Pretul celor mai scumpe astfel de simboluri pot ajunge si chiar depasi sute de euro. Totusi culoarea „originala” ramane verdele. Iar sicilienii l-au darut, la inceput, in principal ca si dar de nunta (acesta aduce in casa sanatate, prosperitate, fecunditate).

Simbolul conului de pin nu este legat doar de traditia siciliana ci are radacini stravechi, acesta regasindu-se in civilizatiile babiloniana, egipteana si greaca. Pinul fiind un copac veșnic verde, conul intruchipeaza viata, eternitatea, regenerarea continua si este asociat cu ideea de divin si nemurire.

Astazi, pinul se ofera si atunci cand se naste un nou membru al familiei, ca si dar de casa noua sau la zile de nastere.

Once upon a time…in Caltagirone

  1. Ca si celelalte orase din Sicilia, regiunea in care este situat Caltagirone, a fost locuita in urma cu mii de ani. Arheologii au descoperit urme are existentei oamenilor inca din mileniul II i.Hr.
  2. Orasul a fost locuit, de-a lungul timpului de populatia preromana a sicelilor, de greci, romani si arabi.
  3. Denumirea actuala a orasului provine de la Qal’at-al-Jarar, un termen arab tradus prin castelul vaselor de ceramica.
  4. Arabii au construit in actualul oras Caltagirone un castel care, in anul 1030 a fost atacat de trupele liguriene care au lasat urme ale limbii ligurice in dialectul actual. Orașul a înflorit sub dominația normandă și Hohenstaufen, devenind un centru renumit pentru producția de ceramică in jurul anului 1200.
  5. 1693 a fost anul in care orasul a fost distrus aproape in intregime de cutremur.
  6. Reconstruirea ulterioara a orasului s-a facut in stil baroc.
  7. De 20 de ani, orasul este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

ETICHETE
ARTICOLE RELATIONATE

Lasa un comentariu

ANA ULMANU
Romania