5 locuri în care visez să ajung în 2020
Postarea de astăzi este un fel de wishlist făcut pentru călătorii până la sfârșitul anului. Așadar lista mea cu 10 locuri de vizitat este următoarea.
Sibiu
Sibiul este orașul meu preferat dintotdeauna. Mi-a plăcut atât de mult încât am ales inclusiv să îmi petrec 4 luni din viață acolo. Primul meu job a fost la Sibiu. Și nu de puține ori am fost întrebată de ce am renunțat la Sibiu pentru București. Nu aș spune că am renunțat la Sibiu pentru un alt oraș. 🙂 Sibiul rămâne orașul meu preferat din România pentru plimbări pe jos. Sibiul a fost magic întotdeauna pentru mine și, din 2014 de când am locuit acolo încerc să ajung anual cel puțin o dată acolo. Uneori merg și iarna la Târgul de Crăciun. Tot la Sibiu mi-ar plăcea să reajung și pentru un weekend de relaxare și bronzare la stațiunea Ocna Sibiului. De asemenea mi-ar plăcea să revăd stațiunea Păltiniș. Prima stațiune montană din România dar și stațiunea preferată a unui domn înalt și blond foarte admirat de mine 🙂
In ceea ce privește unitățile de cazare, de fiecare dată am ales o altă locație. Și de fiecare dată am fost foarte încântată de alegerea făcută. In cele 4 luni petrecute în oraș am visat la a mă trezi în diferite locuri cu anumite peisaje pe care să le pot admira de pe fereastră. Așa că, acum, câțiva ani mai târziu când sunt turist și nu locuitor, îmi îndeplinesc fiecare dorință 🙂
Oradea și Băile Felix
Deși stilul meu arhitectural preferat este cel gotic, mi-aș dori să vizitez Oradea. Oradea se bucură în ultimii ani de o promovare crescută fie că este vorba de târguri de turism sau social media. In plus orașul se bucură și de existența unui card cu reduceri și gratuități la fel ca restul orașelor europene și în general, din întreaga lume. Personal este singurul exemplu de acest tip de card pe care îl știu în România. Aș alege Oradea pentru peisaj și arhitectură dar și pentru o zi de relaxare la aquaparkul Nymphaea. Pe de altă parte nu m-aș întoarce acasă fără să vizitez Băile Felix – una dintre cele mai moderne și dezvoltate stațiuni balneo din țara noastră.
Ștefănești
Dacă pentru toate cele 10 locuri în care îmi doresc să ajung este necesară minum o noapte de cazare, pentru Ștefănești pot dedica o zi de dimineață până seara.
Ștefănești este un oraș situat lângă Pitești. L-am descoperit acum 5 ani când am petrecut mai multe weekenduri acolo. Este un oraș mic, cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori. La Ștefănești se află Vila Florica locul în care a trăit cea mai cunoscută și importantă familie a liberalilor – familia Brătianu. Pe lângă conac la Ștefănești există și biserica în care sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei. In conac se află biroul omului politic, dar și biblioteca ce număra zeci de mii de volume de carte fiind considerată cea mai mare și importantă bibliotecă privată din România.
Deși îmi amintesc perfect ziua în care am vizitat acest loc, mi-aș dori să mai ajung acolo:)
Tot în zonă există și podgoria de pe care se produce vinul Marcea . Eu nu consum niciodată, niciun tip de alcool dar podgoriile și poveștile despre vin sunt preferatele mele. Așadar nu pot compara vinul de la Marcea cu vinul din alte părți însă îmi plac foarte mult etichetele lor care sunt foarte colorate. Apoi, un alt lucru care mi-a plăcut la ei este povestea Fanny. Pentru mine Fanny era denumirea unei firme ce asigura transportul rutier între diferite orașe din România. Cu această firmă mergeam eu fie la Pitești fie la Sibiu în trecut. Fanny este însă mai mult de atât.
In urmă cu aproape 100 de ani Liviu Rebreanu a cumpărat în Ștefănești o moșie care deținea și cinci pogoane de vie iar soția scriitorului a purtat numele de Fanny. In momentul în care a început să fie produs acest vin scriitorul i-a dat numele de Truda Fanny din dragoste pentru soția lui.
Astăzi, cei de la Marcea au ales la rândul lor, ca nume pentru gama de vârf același nume folosit în trecut 🙂
Litoralul Mării Negre – litoralul românesc
La începutul lunii iulie, împreună cu sora mea, avem achiziționat un sejur la mare în Mamaia. Hotelul ales a fost, ca și anul trecut Hotel Tomis. Noi ne-am simțit foarte bine așa că am decis să revenim. Personal, nu mă aflu în categoria care se îngrijorează că nu va ajunge în concediu în acest an. Sunt sigură ca totul se va rezolva până în iulie. Iar daca nu se rezolvă, vom primi banii înapoi ori un voucher.
De asemenea, mi-aș dori să ajung într-un weekend și la Tuzla.
Oltul
Imi doresc să vizitez locuri legate de Olt. Străbătute de Olt. Pentru că mereu sunt oameni noi care descoperă bloguri, o să repet faptul că Oltul este râul meu preferat. Oltul are legende și povești. Oltul este unul dintre cele mai cunoscute și lungi râuri din România cu o lungime de peste 600 km. Oltul e puternic făcându-și loc prin munți. Oltul dă nume de județe ba chiar mai mult – are regiune istorică ce îi poartă numele: Oltenia.
In urmă cu 20 de ani unul dintre cei mai cunoscuți români (Mugur Isărescu) născut în Oltenia a fost întrebat Ce înseamnă pentru el a fi oltean. Dacă m-am născut la dreapta Oltului spun că sunt oltean. 🙂 Pentru mine Oltul este chiar mai mult de locul care dă numele regiunii mele preferate din punct de vedere al reliefului – Valea Oltului. Pentru mine Oltul este sinonim cu fericirea și copilăria. Cu libertatea și cu emoția. 🙂
Așadar locurile legate de Olt pe care plănuiam să le vizitez erau:
Sudul țării, în apropierea orașului Islaz din Teleorman – locul de vărsare a Oltului în Dunăre.
Drăgășani de pe dealurile căruia vezi un Olt superb. Total diferit de ceea ce vezi 70 km spre nord în zona montană. Dar la fel de frumos.
Calimănești-Căciulata unde ani la rând visam să am parte de ședințe foto, ore de stat la plajă și chiar să învăț să înot. Atunci eram mică. Ulterior am realizat că la munte o apă ca Oltul nu are cum să fie caldă deloc. Și nici nu este recomandat să înveți să înoți acolo 🙂
Zona de izvor a Oltului. Intr-o noapte am găsit un eveniment al celor de la DCR Adventures . Și așa cum, în urmă cu 2 ani am ajuns la Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana tot cu un grup de pe internet, la fel voi proceda și acum. Neavând permis de conducere pot exista anumite locuri în care să îți dorești dar să nu reușești. Nici cu blablacar, nici cu autobuze, avioane, tren.
Dacă în trecut am găsit o excursie exact pe placul meu care a fost și ieftină, la fel se întâmplă și acum. Dacă vă interesează mai multe detalii despre excursia aceasta sau în general despre excursiile celor de la DCR Adventures puteți accesa pagina lor prin click aici