5 investitii pe care le-as face ca viitoare mama
Emma. I-am ales numele pe când eram în Franța cu bursă Erasmus. După o toamnă superbă, a doua parte a anotimpului a adus ploi, burniță și ceață. Așa că fiind necesar să petrec cea mai mare parte a zilei în camera de cămin a trebuit să găsesc un serial. Așa am găsit Once Upon a Time. Și mi-a plăcut atât de mult personajul principal încât am hotărât – Pe copilul meu trebuie să îl cheme Emma. Au trecut aproape 10 ani și nu m-am răzgândit. Tot atunci am început să mă gândesc și la celelalte…detalii
Profa de română. Am învățat de la dumneaei foarte foarte multe lucruri. Nu o să te întrebe niciodată, nimeni, la un interviu care este diferența dintre roșu și roșul. Nici ce marchează cratima într-un vers de poezie. Nici care e propoziția completivă directă din ditamai fraza. In funcție de ceea ce faci în viață nu cred că e foarte important nici dacă zici place sau plăcea. Dar ca urmare a faptului că am cunoscut-o, consider că am ajuns să învăț mai mult. Așadar profesoara mea de română este cea care mi-aș dori să îi fie mentor și copilului meu. Și nicio nașă sau doamnă profesor de română nu ar fi mai potrivit.
Matematică. Imediat după ce am găsit nașa ideală pentru copilul meu, am găsit și profesorul de matematică. Matematica și fizica au o aplicabilitate foarte mare. Te ajută în multe situații de zi cu zi. Cele 2 îți oferă răspunsul la foarte multe DE CE? Le aplicam mereu, fie că uneori conștientizăm sau nu. Și pentru că la un moment dat informațiile mele din aceste domenii s-ar putea să nu fie suficiente, o să am nevoie de cineva care știe. Iar eu cunosc un om extrem de pasionat de aceste domenii. Nu predă, nu este absolvent de matematică sau fizică dar atunci când îți place atât de mult un domeniu cred că o să îți fie foarte ușor să oferi mai departe informațiile.
Tipul de părinte. Nu mi-aș dori să am o tânără fiică plină de semne rămase pentru toată viața de la căzături cu rolele, cu bicicleta. Dar dacă ea vrea să încerce? Este posibil ca în câteva luni acele semne oricum să dispară. Iar dacă nu dispar măcar își va aminti cu plăcere de anumite momente. Nu îi voi interzice să iasă cu prietenii sau să stea la calculator. Nici nu o voi hrăni cu produse bio, eco, nu îi voi limita grăsimile consumate și cantitatea de zahăr
Dar momentan Emma nu există. Nu am un copil, nu sunt însărcinată. Doar că știu exact cum vreau să fie. Ea, eu, oamenii importanți din viața ei. Știu cum o să o îmbrac în primii ani de viață, știu în ce zodie mi-ar plăcea să se nască.
Fiind angajată timp de mai bine de 2 ani a unei clinici private pe un post nonmedical știu multe despre febra mamelor. Uneori mi se părea exagerată, dar de cele mai multe ori normală. Așadar care este topul 5 al lucrurilor pe care le-aș face dacă aș afla că urmează să fiu mamă? In ce aș investi?
Programări medicale
In ciuda faptului că sunt cunoscută ca fiind o persoană care are multe poze pe site-urile de socializare, nu mi-aș face poze. In primul rând mi-aș face programări.
Nu mi-aș căuta medic pentru că descoperind în urmă cu 5 ani anumite probleme pe care le am, știu perfect de ce medic am nevoie. Așadar din primul moment în care medicul meu mi-ar confirma sarcina, mi-aș programa tot ce am nevoie. Analizele, interpretarea lor, consulturile și controalele, ecografiile.
Investiția în mine
Oricât de egoist ar putea suna, eu sunt cea mai importantă persoană. Trebuie să am în primul rând grijă eu de mine (și de copil în situația respectivă) și ulterior să ofer la rândul meu tot ce am mai bun și celor din jur. Așadar aș investi în mine pe toate planurile. Aș învăța lucruri noi, aș citi mai mult, mi-aș oferi tratamente spa și de relaxare și aș călători cât de mult îmi permite sarcina.
Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă
Am început să citesc despre acest subiect după ce anterior ascultasem un reportaj la radio despre celulele hematopoietice și cum ne pot salva ele viața. Așa am descoperit site-ul celor de la Cord Blood Center și am aflat că aceștia oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.
Sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.
În viața intrauterină sângele circulant de la nivelul vaselor ombilicale și a placentei reprezintă “vehiculul” prin care se asigură aportul de oxigen și de substanțe nutritive fundamentale creșterii și dezvoltării fătului și preluarea substanțele nefolositoare (“deșeurile”) rezultate în urma metabolismului tisular al fătului.
Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând să se formeze încă din ziua 21-a de sarcină. Pe lângă rolul esențial de a asigura conexiunea dintre placentă și făt, în urma cercetările medicale efectuate în ultimii ani s-a constatat că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem (celulele stem mezenchimale) sau progenitoare (celule progenitoare endoteliale și epiteliale).
Știați că celule stem se folosesc în practica medicală de peste 60 de ani?
Știați că pe plan mondial a fost depăsit numărul de 1 milion de transplanturi de celule stem?
Cord Blood Center oferă în exclusivitate în România, posibilitatea recoltării, procesării și stocării țesutului placentar și amniotic în cadrul celui mai complex pachet de recoltare a celulelor stem disponibile la naștere, pachetul CBC Red Diamond
(Re)decorarea camerei
Fie că ai la dispoziție o cameră întreagă sau jumătate din dormitor trebuie să te ocupi de felul în care arată spațiul în care va sta copilul tău. In cazul meu, tema și culoarea predominantă a camerei ar fi unele clasice sau neutre, fără prea mult roz sau bleu (în funcție de sexul copilului). Aș pune accent pe produse de mobilier de bună calitate și detalii haioase.
Un plus ar fi posibilitatea luminării camerei pe cât posibil cu lumina naturală dar și folosirea corpurilor de iluminat a caror intensitate o poți seta.
Mijloace de descoperire a exteriorului locuinței
Nu știu cum o să fie tatăl. Dacă o să fie o persoană ce lenevește în pat în general sau la fel de plimbăreț ca mine însă mama fiind o mare plimbăreață cu siguranță și copilul va face același lucru și îi va face plăcere să descopere ce este dincolo de casă…incă dinainte de a merge pe propriile-i picioare.
Căruciorul și marsupiul sunt, după părerea mea, 2 accesorii foarte importante. Până acum nu am purtat în marsupiu niciun copil însă de câte ori mă întâlnesc cu vreo prietenă proaspăt mămică, indiferent dacă fiica sau fiul ei doarme, e treaz, plânge, râde eu mă ofer să îl plimb în cărucior. La fel și în momentele în care merg însoțită de prieteni la supermarket – eu împing căruciorul cu…produse 🙂
Articolul de astăzi a fost scris pentru a doua probă de la SuperBlog 2020